ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » ИТ и съобщения

Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“
it.jpg

Интернет страница:  www.esmis.government.bg

Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" е създадена с постановление на Министерски съвет N:232 от 28 септември 2009 г. С него се закри Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, която осъществяваше държавното управление в областта на информационните технологии, съобщенията и информационното общество в България, развиваше информационната и комуникационна структура и подпомагаше развитието на мрежите за сигурност и отбрана, осъществяваше политиката по маркоиздаване.

Част от дейността на ДАИТС, свързана с провеждането на политиката в съобщенията, информационните технологии и информационното общество, преминаха към Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщения.

Новата Изпълнителна агенция „ЕСМИС" развива, поддържа и управлява електронна съобщителна мрежа /ЕСМ/ за нуждите на националната сигурност, както и на централните органи на изпълнителната власт, органите на местната власт и местното самоуправление, осигурява електронни съобщения за управление при бедствия.

Агенцията ще развива и управлява центрове за данни, автоматизирани информационни и управляващи системи, когато такива центрове са изградени в изпълнение на проекти и програми в областта на информационното общество, както и да управлява необходимия преносен капацитет.

Изпълнителна агенция „ЕСМИС" е юридическо лице на бюджетна издръжка към Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщения, второстепенен разпоредител с бюджетни средства, със седалище София.

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени