ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Възпоменателна пощенска марка, посветена на Цар Борис Трети бе валидирана на официална церемония 30.08.2013
Голям размер

„Филателията, като популярно изкуство и средство за общуване, е може би най-подходящият начин да бъде почетена  една личност, която има съществен принос в историята на българския народ”.  Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на церемонията по пускане в употреба на пощенско-филателно издание по повод 70 години от смъртта на цар Борис III. 

Министър Папазов каза още, че в десетки градове в страната, улици, паркове и площади носят името на Цар Борис Трети, а днес изразяваме своето уважение към личността му и с пощенска марка.

Лик на българския държавник е бил отпечатван на редица пощенско-филателни издания, някои от които са колекционерска рядкост в наши дни, припомни Данаил Папазов. През 1919 година е издадена серия от 8 пощенски марки, на тема „Една година от възшествието на цар Борис III”. Специални издания са отпечатвани и през 1937 г., 1938 г. и 1944 година.

Изданието, което бе представяено днес, е на тема „В памет на Цар Борис III (1894-1943)”. То представлява блок с една пощенска марка и специален печат. Марката се отпечатва в тираж 13 000 бр. Художник на проектите е Росен Тошев.

Министър Данаил Папазов постави печата за валидирането на марката заедно със Симеон Сакскобургготски и сестра му – Мария-Луиза. На церемонията присъстваха още съпругата на Симеон Сакскобургготски – Маргарита Асебо, народни представители, общественици и филателисти.

 

 

                                                         


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени