ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Ивайло Московски участва в среща на министрите на транспорта на ЕС и в заседание на Съвета на ЕС по транспорт 08.10.2015
Голям размер

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски участва в Неформалната среща на министрите на транспорта на Европейския съюз и в заседанието на Съвета на Европейския съюз по транспорт, телекомуникации и енергетика (формат „Транспорт“), които се проведоха на 7 и 8 октомври 2015 г., в Люксембург.

Основна тема на Неформалната среща беше развитието на велосипедния транспорт и насърчаването на неговото използване. По време на заседанието министрите одобриха Декларация за използването на велосипеди, като щадящ околната среда вид транспорт. Документът отчита иновационните, екологични, здравни и финансови ползи от развитието на велосипедния транспорт в Европейския съюз. За министрите бе осигурена възможност да пътуват с различни видове велосипеди: класически градски велосипеди, електровелосипеди, товарни велосипеди и дори рикши.

В рамките на заседанието министър Ивайло Московски и неговите колеги от Словения, Хърватска и Австрия подписаха Писмо за намерение за създаването на железопътен товарен коридор „Алпийско-Западно Балкански“, с който се цели подобряване свързаността и търговския стокообмен със страните от Западните Балкани.

На 8 октомври се проведе заседанието на Съвета на Европейския съюз по транспорт, където бяха дискутирани теми от областта на железопътния транспорт. Участниците постигнаха съгласие с голямо мнозинство по приемането на общ подход за изменение на Директива за създаване на единно европейско железопътно пространство по отношение на отварянето на пазара на вътрешни услуги за железопътни пътнически превози и управлението на железопътната инфраструктура и по предложението за Регламент за отварянето на пазара на вътрешни услуги за железопътни пътнически превози. Очаква се новите правила да подобрят качеството на железопътните услуги, правейки ги по-динамични и ориентирани към клиента. Те следва също така да насърчават инвестициите и иновациите и да гарантират лоялната конкуренция на железопътния пазар.

Министрите на транспорта проведоха дебат по междинния преглед на Бялата книга за транспорта. Документът представлява дългосрочна стратегия за изграждане на устойчива транспортна система на Европейския съюз до 2050 г.

Работният обяд за министрите в рамките на Съвета ТТЕ беше посветен на темата „Сигурност в железопътния транспорт“. Комисията представи конкретни предложения за оперативни мерки, отбелязани в Съвместна декларация на министрите, с фокус трансграничното сътрудничество в борбата с тероризма и безопасността на железопътния транспорт.

 





© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени