ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Заместник-министър Антон Гинев приветства участниците в „Железопътен форум-2015“ 22.10.2015
Голям размер

Изграждането на модерна, безопасна и оперативно съвместима железопътна система е основен приоритет в националната ни транспортна политика. С тези думи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев започна приветственото си слово към участниците в „Железопътен форум-2015“ на тема „Иновации в железопътната инфраструктура“.

Усилията ни са насочени към прилагането на механизми и решения, позволяващи устойчивото развитие на железопътния сектор, стимулирайки иновативното мислене и новите инициативи и възможности, добави още Гинев.

По думите му, новите инфраструктурни проекти, които се изграждат със средства по ОПТ и ОПТТИ ще позволят изпълнението на техническите спецификации за оперативна съвместимост при превоз на пътници и товари. Това ще даде и възможност за запазване и разширяване на дела на железопътните превози, както и привличането на нови международни товаропотоци. Същевременно, тази интензивна програма за преодоляване на изоставането на България, спрямо водещите държави в ЕС е и възможност за разгръщане на научно-техническия потенциал в страната.

Заместник-министър Гинев коментира, че друг важен аспект на високите технологии в железопътния транспорт, е прилагането на решения за намаляване на вредното въздействие върху околната среда. Българската железопътна система е част от европейската и като такава трябва да отговаря на високите стандарти за качество, заложени в европейското и българското законодателство.

В заключение, Антон Гинев информира, че цялостният напредък в областта на строителството и оперативната съвместимост в железопътния транспорт ще насърчи по-нататъшното развитие на европейския пазар за железопътни транспортни услуги и в крайна сметка ще повиши конкурентоспособността на железопътния транспорт по отношение на другите видове транспорт.

Форумът се организира от Националното сдружение-Общество на инженерите по железния път, Научно-техническият съюз по транспорта, Федерацията на научно-техническите съюзи в България, Българската асоциация на консултантските фирми по железопътна строителство и Институтът по механика – БАН.

Събитието се провежда днес – 22.10.2015 г. в Гранд хотел София.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени