ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Ивайло Московски договори осигуряването на храна и вода за блокираните превозвачи в Гърция 05.02.2016
Голям размер

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски се срещна днес със заместник-префекта на Централна Македония за Област Серес, Гърция Йанис Моисядис.

Министър Ивайло Московски заяви, че българската страна предоставя храна, вода и химически тоалетни за блокираните превозвачи. Той настоя заместник-префекта Йанис Моисядис да съдейства за осигуряването на същите условия за чакащите хора на гръцка територия. От своя страна, Йанис Моисядис пое ангажимент това да бъде направено в най-скоро време.

Двамата се договориха още, всеки ден заместник-префектът Йанис Моисядис да информира областния управител на Благоевград Бисер Михайлов за графика на блокирането и пускането на движението през границата, така че българските превозвачи да могат да планират пътуванията.

Министър Ивайло Московски информира заместник-префекта Йанис Моисядис, че българската страна е запознала европейския комисар по въпросите на транспорта Виолета Булц, за възпрепятстването на свободното движение на хора и стоки по един от най-натоварените и важния трансевропейски транспортен коридор № 4.

Министър Ивайло Московски разговаря и с протестиращите гръцки фермери, от които поиска да допуснат храна и вода за нашите превозвачи, както и да въведат режим с точен график за пропускане на българските камиони, за да не се стигне до напрежение от двете страни. Той допълни, че уважава правото им да изразяват свободно своето мнение и да защитават исканията си, но това в никакъв случай не трябва да води до страдание на други хора, както и до загуби за бизнеса в България. Протестиращите гръцки фермери благодариха на министър Ивайло Московски, че е единственият представител на българските власти, който им е оказал внимание и поеха ангажимент за пропускането на пратки с вода и храна, както и навременно информиране за затваряне на границата.

 

 

 

 

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени