ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

България и Катар подписаха Меморандум за разбирателство във водния транспорт 19.04.2016
Голям размер

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски се срещна днес с министъра на транспорта и съобщенията на Катар Джасим Сейф Ахмед Ал-Сулаити. Срещата е в рамките на посещение на официална делегация от Катар, която е в България по покана на министър Ивайло Московски. Делегацията е в България до 21 април 2016 г., като са планирани посещения на стратегически обекти от транспортната инфраструктура.

В областта на водния транспорт и пристанищната инфраструктура бяха обсъдени мерки за подобряване на двустранното сътрудничество, като катарската страна е запозната подробно с дейността на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Разговорите ще продължат с предстоящото посещение на пристанище Варна, утре, където делегацията ще се запознае със съществуващата инфраструктура и плановете за нейното развитие.

В присъствието на двамата министри беше подписан Меморандум за разбирателство между ДП „Пристанищна инфраструктура“ и Катарската компания за управление на пристанищата „Муани Катар“. Страните се договориха за въвеждането на структурирана и добре управлявана система между българската и катарската пристанищни администрации. Двете страни ще си сътрудничат в обучението на ръководни пристанищни кадри, както и при обмен на добри практики и информация, свързани с пристанищната дейност.

В авиационния сектор бяха идентифицирани области от взаимен интерес за обмен на кадри за обслужване на въздушното движение, обучение на ръководители на полети и пилоти, инспектори по безопасност и специалисти по въвеждане на европейското законодателство в авиацията. Двете страни ще обсъдят подписването на Споразумение за сътрудничество в сферата на информационните технологии и съобщенията.

Министърът на транспорта и съобщенията на Катар Джасим Сейф Ахмед Ал-Сулаити изрази своето желание за задълбочаване на взаимоотношенията между България и Катар и посочи, че сътрудничеството в морския сектор е само началото на добрите и ползотворни взаимоотношения между страните. Министър Ивайло Московски получи покана от катарския си колега за повторно посещение в Катар, възможно най-скоро, в зависимост от неговата програмата.

 

 





© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени