ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

На 14 септември ще бъде открита Западната дъга на Софийския околовръстен път 25.08.2016
Голям размер

На 14 септември ще бъде открит и последният участък от Западната дъга на Софийския околовръстен път. Това стана ясно след днешната инспекция на обекта, в която участваха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров, представители на Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и на изпълнителя на проекта.

Строителството на втория участък, с дължина 5,3 км, стартира през октомври 2015 г. със средства от ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. След приключването на програмния период в края на 2015 г. незавършените дейности бяха прехвърлени за финансиране от новата ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“. По този начин изграждането на целия втори участък от Западната дъга се осъществява с европейско финансиране. Общата стойност на отпуснатите средства от двете програми за Участък 2 е в размер на 115 млн. лв.

Западната дъга на Софийския околовръстен път е продължение на автомагистрала „Люлин" и е част от коридор №4 на трансевропейската транспортна мрежа. Направлението е стратегическо, както за трафика, преминаващ през София, така и за транзитния трафик в страната.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени