ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Ивайло Московски: Концесията е най-правилното решение за развитието на летищата 12.09.2016
Голям размер

Концесията е най-правилното решение за дългосрочното развитие и конкурентоспособността на българските летища. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, по време на днешното официално откриване в София на международната конференция „Европейско и американско партньорство на авиационния бизнес и инвестициите“.

Министър Ивайло Московски каза още, че изграждането на модерна летищна инфраструктура изисква време и значителни финансови средства. За да бъдат осигурени постоянни и достатъчни по обем инвестиции, е избран подходът на концесионирането на летищата в страната. Към момента са предоставени на концесия за период от 35 години летищата във Варна, Бургас и Горна Оряховица, допълни той. През тази година са открити концесионни процедури и за останалите две международни летища в София и Пловдив.

Министър Ивайло Московски изрази увереност, че конференцията ще помогне за подобряване на транспортната свързаност между Америка и Европа, и по-специално Югоизточна Европа. По думите му, регионът притежава голям потенциал за развитие. Като конкурентни предимства на България министърът подчерта либерализираният авиационен пазар, цялостното прилагане на европейските и международните стандарти, построените наскоро пътнически терминали в летищата София, Пловдив, Варна и Бургас, както и обновените писти на летищата във Варна и Бургас.

В областта на управлението на въздушното движение, министър Московски заяви, че България участва в европейската инициатива „Единно Европейско небе“ с функционален блок от въздушно пространство „DANUBE FAB“, който работи от края на 2012 г. Тази инициатива значително ще помогне за постигане на устойчив растеж във въздушния транспорт в региона, чрез повишаване на безопасността и ефективността на разходите за аеронавигационни услуги, както и ограничаване на вредното въздействие на въздушния транспорт върху околната среда, допълни още той.

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени