ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Заместник-министър Валери Борисов: Пощите са важна част от дигиталната икономика 05.10.2016
Голям размер

Пощите са важна част от дигиталната икономика, не само като участник в електронната търговия, но и като места за достъп до електронни административни услуги и интернет. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов пред участниците в Конференция на министрите, която се организира от Всемирния пощенски съюз в Истанбул, Турция. Заместник-министър Валери Борисов бе говорител в сесията, посветена на темата „Отключване на потенциала на пощенския сектор в цифровата икономика“.

„Днес достъпът до интернет става услуга като доставката на ток и вода. Затова в цифровата стратегия на България сме отбелязали, че трябва да се възползваме от пощите като институция, на която хората имат доверие“, каза по време на форума българският заместник-министър. По думите му, станциите в малките населени места могат да служат като центрове за безплатен безжичен интернет, за ползване на електронна поща, телефонни разговори и други.

Заместник-министър Борисов заяви, че в пътната карта за електронно управление за периода 2016-2020 г., пощенските станции са определени като точки за достъп до електронни административни услуги. Служителите могат да помагат на възрастните хора без дигитални умения да получават услуги по електронен път, каза още той.

По време на форума заместник-министър Валери Борисов се срещна с генералния директор на Всемирния пощенски съюз Бишар Хюсеин. Българският заместник-министър разговаря и с министъра на пощите и телекомуникациите на Бангладеш Тарана Халим. Валери Борисов обсъди с министъра на пощенските услуги и телекомуникациите на република Южна Африка Сиабонг Свеле изграждането на широколентова инфраструктура между пощенските офиси.

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени