Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
ЗАПОВЕД № РД–08–678/14.11.2012г. за разпределение на ЕКМТ/СЕМТ разрешителните за 2013 г., предназначени за „Евро III сигурен”, „Евро IV сигурен” и „Евро V сигурен” автомобили 23.11.2012
Голям размер

На основание чл. 25, ал. 2 от Закона за автомобилните превози, чл. 32, ал. 1 от Наредба № 11 за международен автомобилен превоз на пътни­ци и товари (обн. ДВ, бр. 108 от 2002 г.), във връзка с определяне на реда и условията за разпределението и контрола по използването и отчитането на многостранните ЕКМТ/СЕМТ разрешителни за международен превоз на товари по шосе, предоставени от Международния транспортен форум за нуждите на българските превозвачи през 2013 г. и чл. 16 от Устройствения правилник на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, приет с Постановление № 232 от 2009 г. на Министерския съвет

 

НАРЕЖДАМ:

1. Разпределението на ЕКМТ/СЕМТ разрешителните за 2013 г., предназначени за „Евро III сигурен”, „Евро IV сигурен” и „Евро V сигурен” автомобили се извършва между българ­ски превозвачи, които отговарят на следните условия:

1.1. Да притежават лиценз на Общността за международен автомобилен превоз на товари срещу заплащане.

1.2. Да притежават най-малко 1 (един) автомобил, отговарящи най-малко на изискванията „Евро III сигурен” автомобил и/или най-малко 1 (един) автомобил, отговарящ най-малко на изискванията „Евро IV сигурен” автомобил и/или най-малко 1 (един) автомобил, отговарящ най-малко на изискванията „Евро V сигурен” автомобил, които да са собствени или на лизинг, като лизингодателят трябва да не притежава лиценз на Общността или лиценз за обществен превоз на товари на територията на Република България към датата на подаване на заявлението по т. 3.

1.3. Да не са налице обстоятелствата по чл. 32, ал. 5 от Наредба № 11 за международен автомобилен превоз на пътни­ци и товари.

2. Автомобилите по т. 1.2 трябва да са бордови с товароносимост над 20 тона или полезен закрит обем не по-малко от 80 куб. м и включени в състав от пътни превозни средства (автомобил с ремарке или влекач с полуремарке) или автовози с товароносимост над 17 тона и включени в състав от пътни превозни средства (автомобил с ремарке или влекач с полуремарке).  Автомобилите, отговарящи на изискванията за „Евро IV сигурен” автомобил участват в разпределението на ЕКМТ/СЕМТ разрешителните, предназначени за „Евро III сигурен” автомобили.

2.1. Не се допускат до участие в разпределението моторни превозни средства, ремаркета и полуремаркета, които конструктивно са предназначени за превоз на насипни, течни и втечнени товари.

2.2. Моторните превозни средства, ремаркетата и полуремаркетата трябва да са регистрирани в Република България. Не се допускат до участие превозни средства с чуждестранна регистрация.

3. Кандидатите за участие в разпределението на ЕКМТ/СЕМТ разрешителни изготвят заявление по образец – Приложение № 1, комплектовано с приложени копия на част І на свидетелствата за регистрация на автомобилите, ремаркетата и полуремаркетата и нотариално заверени копия от договорите за лизинг на автомобилите или нотариално заверени извлечения от същите, където да е видно лизингодателят, лизингополучателят, номера на шасито, марка и модел на МПС и срока на договора на автомобилите, с които желаят да участват в разпределението.

3.1. Копията се заверяват с текст „вярно с оригинала”, подпис на управителя и печат на превозвача.

4. Заявлението по т. 3, заедно с комплект документи, което трябва да е прошнуровано, прономеровано, подпечатано и подписано от превозвача се подава в деловодството на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, София 1000, ул. „Гурко” № 5, етаж 2, в срок  до 17:30 часа на 30.11.2012 г. Заявления, подадени по поща, електронна поща или факс не се приемат.

5. Работна група, определена от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, включваща и по двама представители на Съюза на организациите от автомобилния транспорт (СОАТ) и Българската асоциация на сдруженията от автомобилния транспорт (БАСАТ) да разгледа подадените заявления по т. 3 и да изготви списък на превозвачите, които се допускат до разпределение на ЕКМТ/СЕМТ разре­шителните, в срок до 07.12.2012 г.

6. Работната група по т. 5:

6.1. представя за утвърждаване от заместник-министъра на транспорта, отговарящ за координация и развитие на транспорта, предложение за методика за разпределението на ЕКМТ/СЕМТ разрешителните между допуснатите превозвачи, в срок до 07.12.2012 г.;

6.2. да ми представи за утвърждаване предложение за разпределение на ЕКМТ/СЕМТ разрешителните за 2013 г. в срок до 14.12.2012 г.

7. Предоставянето на разрешителните и бордовите дневници към тях се извършва от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” в срок до 11.01.2013 г. след представяне на документ за заплащане на определената държавна такса по чл. 93, т. 3 или т. 4 от Тарифа № 5 за таксите, които се събират в системата на Министерството на транспорта.

8. В Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” се води регис­тър за предоставените ЕКМТ/СЕМТ разрешителни. В регистъра се отразяват наименованието на превозвача, адрес, телефонен номер, факс, електронен адрес (ако има такъв), дата на получаване, номерата на разрешителните и номерата на бордовите дневници към тях, номер и дата на фактурата за платена държавна такса. Копията от фактурите с приложените към тях документи за платена държавна такса да се съхраняват в Дирекция „Административно правно обслужване и финансово стопански дейности” на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

9. При използване на ЕКМТ/СЕМТ разрешително превозвачът се задължава да спазва следните изисквания:

9.1. На борда на автомобила от започване на натоварването до приключване на разтоварването, както и през цялото време на придвижване от товарния до разтоварния пункт трябва да се намират следните документи:

9.1.1. разрешителното и бордовият дневник към него;

9.1.2. валидни сертификати за „Евро III сигурен” автомобил, „Евро IV сигурен” автомобил или „Евро V сигурен” автомобил за всяко превозно средство в превод на четири езика (български, френски, английски и немски), като поне един от тези преводи на сертификата да бъде заверен от производителя или упълномощен от него представител;

9.1.3. договорът за наем или лизинг, когато се използва наето или на лизинг превозно средство;

9.1.4. договорът за назначение на водача или заверено извлечение от него, което трябва да съдържа следната информация: имената на работодателя, имената на работника, датата на сключване на договора за назначаване и срока на неговата валидност, когато водачът не е собственик или лизингополучател на превозното средство.

9.2. Да спазва стриктно указанията, посочени във „Важни забележки” на бордовия дневник, за неговото попълване и използване.

9.3. Да извършва месечно не по-малко от 3 (три) превоза с товар на територията на страни, членки на многостранната ЕКМТ квота или да извършва месечно не по-малко от  6000 км пробег с товар на територията на страни, членки на многостранната ЕКМТ квота. Не се признават превозите извършени изцяло на територията на Европейското икономическо пространство (включително Швейцария).

9.4. Да не използва разрешителното за превоз на товари до страни, които не са членки на многостранната ЕКМТ квота и не са посочени в разрешителното.

9.5. Да не използва разрешителното за превоз на собствени товари, както и само за повтарящи се превози. Повтарящи се превози са превози между страната на регистрация на превозвача и друга страна, членка на ЕКМТ многостранната квотата, както и превози между две страни-членки, различни от страната на регистрация.

9.6. Да не извършва превози на територията на една и съща държава (каботажни превози).

9.7. Да не допуска ползване на разрешителното от автомобил, който не отговаря на нормите и изискванията, посочени в издадения на автомобила сертификат.

9.8. Да не извършва повече от три превоза с товар в рамките на страните-членки на многостранната ЕКМТ квота, без да се връща до Република България. Преминаването транзит през територията на Република България не се счита за връщане до страна на регистрация.

9.9. Да изготвя за всеки месец от годината справка-отчет за годишните ЕКМТ/СЕМТ разрешителни по образец съгласно Приложение № 2 за извършените превози, като прилага за всеки превоз, описан в бордовия дневник, в хронологичен ред копията от съответните страници на бордовия дневник и съответните международни товарителници (CMR);

9.9.1 В справката-отчет се посочват следните данни:

9.9.1.1 дата на натоварване;

9.9.1.2 начален пункт на натоварване и държавата, в която се намира;

9.9.1.3 краен пункт на разтоварване и държавата, в която се намира;

9.9.1.4 изминати километри от пункта на натоварване до пункта на разтоварване. При групажен превоз се посочват изминатите километри от първия товарен пункт до последния разтоварен пункт;

9.9.1.5 тегло на товара и съответните тонкилометри;

9.9.1.6 брой празни курсове.

9.9.2. Приложените към справката-отчет документи трябва да бъдат четливи, като превозвачът носи отговорност за верността им.

10. Превозвачът представя отчет по образец съгласно Приложение № 3 за използването на годишните ЕКМТ/СЕМТ разрешителни за всяко тримесечие на годината в срок до 20-то число на месеца, следващ съответното тримесечие.

10.1. Отчетът, включващ изготвените по т. 9.9 справки-отчет, се представя в деловодството на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” или по пощата с обратна разписка.  Когато отчетът се изпраща по пощата, за дата на предаване се счита датата на пощенското клеймо.

10.2. При установяване на пропуски или неточности в отчета Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” уведомява превозвача писмено, като в 7-дневен срок от получаване на уведомлението превозвачът е длъжен да отстрани пропуска или допуснатата неточност.

10.3. При неспазване на срока, предвиден в т. 10.2, се прилага чл. 32, ал. 12, т. 9 от Наредба № 11 за международен автомобилен превоз на пътни­ци и товари. Прилагането на чл. 32, ал. 12 се извършва от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

11. Превозвачът връща предоставените му месечни ЕКМТ/СЕМТ разрешителни в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” и издадените към тях бордови дневници в десет дневен срок след изтичане на валидността им. При неспазване на десет дневния срок на превозвача не се предоставя друго месечно ЕКМТ/СЕМТ разрешително. 

12. При намаляване броя на заверените копия на лиценза на Общността за международен автомобилен превоз на товари срещу заплащане, с които превозвачът е участвал в разпределението на ЕКМТ/СЕМТ разрешителните и невъзстановяването му в 14-дневен срок от датата на намаляване, броят на разпределените му разрешителни се намалява пропорционално на намаляването на броя на заверените му копия на лиценза на Общността за международен автомобилен превоз на товари срещу заплащане.

13. Разрешителни, които не са взети от превозвачите до 11.01.2013 г. и/или са останали неразпределени при пълното прилагане на методиката по т. 6.1 и/или са били отнети съгласно чл. 32, ал. 12 от Наредба № 11 за международен автомобилен превоз на пътни­ци и товари, се преразпределят само между превозвачи, допуснати до разпределение съгласно т. 5 от настоящата заповед.

Работната група по т. 5 ми представя за утвърждаване предложение за всяко преразпределение.

14. Използването на ЕКМТ/СЕМТ разрешително не освобождава превозвача от изискванията, свързани с превоза на извънгабаритни, тежки и опасни товари и други изискуеми условия от съответните страни.

15. Използваните през 2012 г. ЕКМТ/СЕМТ разрешителни и бордови дневници към тях, се връщат от превозвачите в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” в срок до 31.01.2013 г.   

Контрол по изпълнение на заповедта възлагам на г-н Камен Кичев,  заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

 

Ивайло Московски

Министър на транспорта,
информационните технологии и съобщенията

Приложения
 Заповед за разпределение на ЕКМТ/СЕМТ разрешителните за 2013 г., предназначени за „Евро III сигурен”, „Евро IV сигурен” и „Евро V сигурен” автомобили (64.5 KB)
 Приложение N:1 (48.5 KB)
 Приложение N:2 и N:3 (43 KB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed