Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Петров ще подпише Меморандум за разбирателство 05.09.2002

Инициативата за създаване на транспортен коридор "Запад-Изток" по направлението Италианската република - Република Албания - Република Македония - Република България и свързването му със страните от Кавказкия регион и Близкия Изток бе подета през 1990 г. и регламентирана с Протокол от среща на министрите на транспорта на Република Албания, Република Македония и Република България, състояла се в София на 19 и 20 ноември 1991 г.

Към тази инициатива в последствие се присъединиха Италианската република и Република Турция, а на по-късен етап и Република Гърция.

С цел формиране правната рамка на сътрудничеството на страните заинтересовани от развитието и експлоатацията на Коридор VІІI беше подготвен проект на Меморандум за разбирателство за развитието на Общоевропейски транспортен коридор VІІІ.

Проектът на Меморандум беше одобрен от Министерския съвет с Решение по т. 10 от заседанието, състояло се на 21 октомври 1999 г. (Протокол № 47), като упълномощен да проведе преговори и подпише Меморандума от името на Правителството на Република България е министърът на транспорта и съобщенията.

В изпълнение на това решение, от 1999 г. до сега са провеждани редица срещи на експертно ниво за финализиране на текста, на които винаги са възниквали спорове около формулировката на чл. 2, регламентиращ основното трасе на Коридора и връзките му с други общоевропейски транспортни коридори и транс-европейската транспортна мрежа.

Основната полемика беше между Република България, Република Албания и Република Македония от една страна и Република Гърция от друга, като посочените три страни поддържаха становището, че допълнителните елементи на Общоевропейски транспортен коридор VIII, осъществяващи връзката му с други общоевропейски транспортни коридори и транс-европейската транспортна мрежа, терминологично следва да бъдат определени като "връзки" ("links"), а гръцката страна настояваше същите да бъдат дефинирани като "клонове" ("branches").

Предвид значимостта на документа за целия регион, българската страна поде инициативата да съгласува с македонската и албанската страна общата позиция на трите страни, с цел излизането им с единно становище в подкрепа на текста на Меморандума, съгласуван в Рим и приет от останалите страни, което да доведе до неговото финализиране и подписване.

В резултат на получени положителни становища от всички страни, с писмо от 25 юли 2002 г., Италианският министър на инфраструктурата и транспорта отправи покана към всички участници за организиране на церемония по подписване на Меморандума, която ще се проведе на 9 септември 2002 г. в Бари.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Май
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed