Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Далекосъобщителните оператори ще имат свободен достъп до потребителите от 1 януари 2005 г. 22.08.2002

Далекосъобщителните оператори ще имат свободен достъп до потребителите /т. нар. право на обвързан достъп до крайните точки на мрежите/ от 1 януари 2005 г. От 1 януари 2003 г. всеки оператор има правото да изгражда достъп до абонатите си чрез ползването на нови технологии. Това може да стане чрез кабелен път или с безжични и спътникови съоръжения. Това предвижда приетия от кабинета днес проектозакон за далекосъобщенията. Той ще замени действащия от 1998 г. Закон за далекосъобщенията.

Новият закон, според инж. Божидар Симеонов, директор на дирекция "Политика в далекосъобщенията", ще бъде приет от парламента до края на т.г. Той ще урежда отношенията между далекосъобщителните оператори след 1 януари 2003 г., когато отпада установеният от конституцията държавен монопол на БТК върху предоставянето на фиксираната гласова услуга, на линиите под наем и на международния пренос на глас, поясни г-н Симеонов.

Относно текста за свободния достъп до потребителите на далекосъобщителните оператори Божидар Симеонов подчерта, че той не нарушава интересите на алтернативни оператори. Във Франция, Испания и Португалия алтернативните оператори са получили право на обвързан достъп до абонати четири години след либерализирането на телекомуникационния пазар в ЕС през 1998 г.

Проектозаконът за далекосъобщенията е съобразен с изискванията и директивите на ЕС. В 180 страници министерството е направило сравнителен анализ на текстовете от закона дали отговарят на европейското законодателство. Преди законопроектът да бъде гласуван в парламента ще бъде представен и на Европейската комисия. Предвижда се текстовете да бъдат обсъдени и с юристи в телекомуникационните компании.

Новата правна рамка продължава посоката към развитие на пазарни условия в сектора и реална конкуренция на далекосъобщителните оператори. Предстоящото отпадане на държавния монопол на Българската телекомуникационна компания налага уреждане на обществените отношения в сектора в условията на пълна либерализация по отношение на предоставянето на фиксирана гласова услуга, на линии под наем и осъществяването на презграничен пренос на глас.

В проектозакона са регламентирани обхвата и основните изисквания за предоставяне на универсалната далекосъобщителна услуга, защитата на личните данни при осъществяване на далекосъобщения, въпросите по отношение на достъп до мрежите и др. Предвижда се механизъм за компенсиране при доказани нетни загуби по предоставянето на универсална далекосъобщителна услуга.

За някои разпоредби се предвиждат преходни периоди, свързани с ангажиментите на страната в преговорите с Европейския съюз и със степента на цифровизация на фиксираната далекосъобщителната мрежа и нейното технологично развитие, необходимостта от съществено инвестиране при модернизация на мрежата и др.

Основна цел на законопроекта е постепенното приближаване на законодателството към нормативната рамка на правото на ЕС, както и прецизиране на режимите на регулиране при наличие на ясни и обективно определени в закона в критерии.

Приложение
 Zakon_za_dalekosaobshteniata.doc (566 KB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Май
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed