Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Слово на министър Петров при подписване на Финансовото споразумение с Френската агенция за развитие (АFD) за безвъзмездна помощ в размер на 5 милиона евро за съфинансиране на строителството на новия мост над река Дунав при Видин - Калафат 09.04.2002
Уважаеми г-н Д’Андло,
Уважаеми гости и колеги,

Имам удоволствието да Ви поздравя тук днес, събрани по един изключително приятен повод, а именно – подписване на Финансовото споразумение между Правителството на Република България и Френската Агенция за развитие (AFD) за безвъзмездна парична помощ от 5 милиона евро, предназначена за финансиране на строителните работи и необходимите проучвания във връзка с изграждане на нов граничен комбиниран (пътен и железопътен) мост на река Дунав между градовете Видин в България и Калафат в Румъния. Безвъзмездната помощ е предоставена от френското Министерство на външните работи, като отпускането й, както и техническото и финансовото й управление е поверено на Френската Агенция за Развитие (AFD).

Както знаете, един от основните приоритети в политиката на българското Правителство е развитието на транспортната инфраструктура, в контекста на ускоряване процеса на присъединяване на Република България към Европейския съюз. В този смисъл, строителството на нов мост на река Дунав между нашата страна и Румъния е от изключителна важност за премахването на съществуващото тясно място в инфраструктурата и развитието на Трансевропейски транспортен коридор № 4, като част от общата Трансевропейска транспортна мрежа.

Развитието на транспортните услуги и инфраструктурата като резултат от реализацията на новия мост при Видин-Калафат представлява и международен приоритет, ето защо проектът е включен сред проектите с “бърз старт” на Пакта за стабилност в Югоизточна Европа. С изграждането на новия мост се цели отварянето на транспортните мрежи на България и Румъния и интегрирането им с европейските транспортни мрежи, повишаване качеството на транспортното обслужване и като цяло – подобряване на достъпа до пазарите и повишаване на конкурентноспособността на регионалната икономика, което е от особена важност в настоящия момент както за България, така и за Румъния, в контекста на стремежите и на двете страни към Европейска интеграция и членство в НАТО.

Преди всичко бих искал да изразя нашата благодарност за подкрепата, оказана ни от страна на френското правителство с отпускането на безвъзмездната помощ от 5 милиона евро. Ние вярваме, че това е израз на оценката на Франция за приноса на България като стабилизиращ фактор в региона и знак за нарастващото взаимно доверие и задълбочаващо се сътрудничество. Същевременно, бих искал да подчертая също така подкрепата, която традиционно получаваме от Европейската комисия, както и да спомена отново изразеното желание от страна на немското правителство за предоставяне на финансов пакет от безвъзмездна помощ и облекчен заем в размер.

Уважаеми дами и господа,

Имам честта още веднъж да изразя благодарността на българската страна за предоставената помощ, както и да Ви уверя, че средствата по настоящото финансово споразумение ще бъдат използвани пълноценно за изпълнение на този значим проект между България и Румъния.

В заключение искам категорично да потвърдя нашата готовност за активиране на сътрудничество с Пакта за стабилност, с Европейската комисия, както и с Германия и Френската Република.

Благодаря Ви за вниманието!

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Май
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed