Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
ИЗКАЗВАНЕ НА Г-Н ПЛАМЕН ПЕТРОВ - МИНИСТЪР НА ТРАНСПОРТА И СЪОБЩЕНИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ за заключителната пленарна сесия 01.03.2002

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ВУРАЛ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БЕРК,
ДАМИ И ГОСПОДА,

Бих искал да изразя своето задоволство от постигнатите резултати в рамките на настоящата сесия на Комисията по транспорт и съобщения, като считам за особено ползотворно разширяването на обхвата на дискусиите чрез включване на пощенския и комуникационен сектор в дневния ред на Комисията.

Считам, че дискусиите в областта на съобщенията бяха изключително ползотворни, доказателство за което е подписването на Споразумението за сътрудничество в областта на пощите и далекосъобщенията и на Програма за сътрудничество и консултации между Комисията за Регулиране на съобщенията на Република България и Регулаторния орган в областта на телекомуникациите на Република Турция (Telecommunication Authority) в областта на съобщенията.

Надявам се в рамките на следващата сесия на Комисията по транспорт и морския транспорт да намери подобаващо място в дискусиите, като изразявам своята увереност, че разговорите ще бъдат изключително полезни и конструктивни.

Работната група по автомобилния и комбиниран транспорт и транспортна инфраструктура също е провела ползотворни и конструктивни разговори.

Отчитайки тенденцията на непрекъснато увеличаване на стокообмена между двете страни, турската страна изрази своята воля да отговори положително на молбата на българската страна за предоставяне за тази година допълнително на 3000 бр. разрешителни за обратен товар и 500 разрешителни от/за трета страна.

По отношение на пътните такси е договорено тяхното разглеждане да продължи на среща на експертно ниво през април т.г. след допълнително предоставяне на официална информация за таксите, събирани в Република Турция.

В областта на железопътния транспорт беше договорено осъществяването на обмяна на информация за цените по тарифа Tariff Europe Asia /ТЕА/

Беше констатирано, че двете страни имат значителен потенциал за разширяване на сътрудничеството в областта на производството, ремонта и продажбата на вагони, като беше договорено организирането на среща между БДЖ и Турските железници за обсъждане на възможностите за задълбочаване на търговските отношения в тази област.

По мое предложение двете страни се споразумяха на всеки три месеца да бъде обменяна информация за хода на проектите за електрификация и модернизация на ЖП линията Пловдив- Свиленград и Тунела под Босфора, като в допълнение двете страни решиха да създадат работни групи за координиране развитието на всички инфраструктурни проекти от взаимен интерес.

По покана на Министерство на транспорта и съобщенията на Република България, представител на Германската агенция за техническо сътрудничество (GTZ) направи кратка презентация на проекта за намаляване на граничните престои на влаковете в Югоизточна Европа.

Предвид значимостта на този въпрос за повишаване на ефективността на ЖП транспорт, българската страна отправи покана към турската страна да се присъедини към проекта, на което турската страна отговори положително.

Двете страни изразиха взаимното си желание за възстановяването на експлоатацията на международния пътнически влак по релацията Истанбул-София-Белград-Любляна-Виена Мюнхен. Бяхме уведомени, че в момента турската страна разработва детайлен проект, касаещ възстановяването на релацията, който ще бъде предоставен на българската страна след неговото приключване.

Договорено е и провеждането на експертни преговори по Спогодбата за морско търговско корабоплаване, което е от особена важност за българската страна, тъй като се надяваме една нова Спогодба са разреши въпроса с признаване на моряшките паспорти.

Същевременно, двете страни ще търсят възможности за откриване на директни фериботни линии между български и турски пристанища.

В заключение, бих желал да посоча, че сътрудничеството между съответните институции на двете страни не бива да се ограничава само в рамките на сесиите на Комисията, а следва да бъдат изключително активни в периодите между тяхното провеждане.

Поради това, приканвам двете страни към по-голяма активност и към търсене на директни контакти между съответните контрагенти.

Считам, че в рамките на тази сесия на Комисията вече поставихме една добра традиция в тази насока и се надявам, че тя ще бъде продължена и в бъдеще.

БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО!

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Май
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed