Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Тринадесета сесия на Смесената икономическа комисия между Република България и Ислямска република Иран 11.03.2002

ВСТЪПИТЕЛНО ИЗКАЗВАНЕ
на г-н Пламен Петров - министър на транспорта и съобщенията,
председател на българската част на Смесената комисия при откриване на сесията

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Имам честта, в качеството ми на съпредседател на Смесената икономическа комисия между Република България и Ислямска република Иран и като представител на Правителството на страната-домакин, да открия поредната 13- та сесия на Комисията.
       
Позволете ми в началото да приветствам с добре дошли всички членове на иранската делегация и, преди да пристъпя към изложението на моето встъпително изказване, да представя състава на официалната българска делегация:
(по спuсъка)

През периода между последните две сесии на Смесената икономическа комисия между Република България и Ислямска република Иран в нашата страна, в резултат на проведените през 2001 г. редовни парламентарни и президентски избори, настъпиха съществени промени както в политическо отношение, така и във връзка с осъществяваната вече програма за управление на Правителството на Национално движение "Симеон ІІ".

Република България запазва следваните през последните години основни приоритети на своето развитие, а именно: във външно политически план - продължаване процесите и ускоряване на темповете на работа за присъединяване към Европейския съюз и пълноправно членство в НАТО; подцържане и доразвиване на добросъседските отношения със страните от Балканския регион; активизиране на отношенията със страните от Близкия Изток и Русия, засилване на ролята на България в осъществяваното двустранно и многостранно сътрудничество в рамките на международните организации и регионални инициативи.

В икономически план сред запазващите се приоритети е поддържането и повишаването на нивото на финансова стабилност при запазване на валутния борд. Тук веднага бих искал да подчертая, че в това отношение данните на институциите за кредитен рейтинг като Мудис, Стандарт и Пуърс, Фитч ИБКА красноречиво сочат повишение по основните показатели за България, което е в голяма степен заслуга на нашето правителство и провежданата от него икономическа политика.

Сред икономическите приоритети на Правителството са бърз икономически растеж посредством чувствително нарастване на обема на чуждестранните инвестиции, ускоряване на приватизацията, намаляване на бюджетния дефицит, подобряване на условията за бизнес в страната, увеличаване на износа.

В тази връзка бих искал да мотивирам и желанието на българската страна за подобряване на двустранните търговско-икономически отношения между България и Иран, за което определена роля следва да изиграе двустранната Смесена икономическа комисия.

Основа за това са традиционно добрите отношения между двете страни, поддържани с преки контакти при редовна размяна на посещения на правителствени и парламентарни делегации.
На фона на активността на междудържавно ниво, крайно незадоволителни са двустранните икономически връзки, независимо че Ислямска република Иран си остава основния търговски партньор за Република България сред страните от Близкия Изток.

Като цяло спадът в стокообмена е драстичен. За сравнение, през най-добрата за взаимната търговия от последното десетилетие 1992 г. стокообменът между България и Иран в стойностно изражение е 192 млн. USD, а през най-слабата в това отношение 1999 г. - той е едва 5.7 млн. USD. Данните за 2001 г. сочат 17.2 млн. USD, като почти изцяло през миналата година стокообменът е формиран от българския износ срещу внос от Иран на стойност едва 0.6 млн. USD.

Едва ли е реално в днешните условия да бъде достигнато нивото на взаимната търговия от 80-те години, когато е била кулминацията да двустранния стокооборот, но е сигурно, че има условия за далеч по-добри показатели от днешните.

Едно от направленията, целящо възстановяване на търговско-икономическите отношения, е изграждането на съвременна двустранна договорно-правна база, регламентираща тези отношения, затова и процесът на съгласуване и подписване на нови споразумения с тази област трябва продължи.

Друга удачна форма за активизиране на търговско-икономическите връзки е например съвместяването на посещения на официални и бизнес-делегации, както това стана при визитата в Техеран в началото на тази година на министъра на външните работи на България. Подобни възможности за пряка презентация и непосредствени контакти между представителите на бизнеса от двете страни, както и на различни други прояви с такава цел, трябва да се поощряват и развиват.

Основна цел на откриващата се днес 13-та сесия на Смесената икономическа коми- сия между Република България и Ислямска република Иpaн е обсъждането на конкретни идеи и пътища за преодоляване на спада в стокообмена. Сред непосредствените задачи на тази наша среща са разглеждането на предложенията за сътрудничество в областите от взаимен интерес, а именно транспорт и съобщения, енергетика, строителство, промишленост.

По време на споменатото посещение на министъра на външните работи на Република България в Техеран бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в областта на изграждането на обекти и реставрацията на културно-исторически паметници в Иран. Очакваме постигането на конкретни договорености относно възможностите за българско участие в строителни проекти в Иран, създаване на смесени строителни фирми и съвместно участие при изграждането на обекти на територията на трети страни, включително и при възстановяването на Афганистан.

Очакваме да се състоят разговори във финансовата област, като българската страна има готовност за провеждане на преговори по проекта на Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане и по проекта на Спогодба между митническите администрации. Надяваме се двете спогодби да бъдат подписани до края на 2002 г.

България е заинтересувана от разнообразяване на източниците за закупуване на енергоносители и в този смисъл изразяваме готовност и за транзитирането на ирански газ през територията на България.

Специален акцент на тази сесия на Смесената икономическа комисия ще има върху сътрудничеството в областта на транспорта, като по-обстойно ще бъдат разгледани автомобилния транспорт и намерението за създаване на специализирана смесена комисия по този вид транспорт, въздушния транспорт, морския транспорт и пристанищата, комбинираните превози и транспортни инфраструктурни проекти. Предвидено е работно посещение на министъра на пътищата и транспорта на Иран г-н Хоррам във Варна и Бургас за запознаване с възможностите на фериботния комплекс, на Варненската корабостроителница и на пристанище Бургас.

Българската страна има готовност да подпише в рамките на настоящата сесия Споразумението за сътрудничество в областта на пощите и далекосъобщенията, което ще съдейства за развитието на секторите, приоритетни за далекосъобщенията и пощенските съобщения в двете страни. Това Споразумение дана възможност за подписване на договори за пряко сътрудничество между пощенските и далекосъобщителните оператори на двете страни и техните поделения.

В областта на селското стопанство има добри перспективи за активизиране на българското присъствие на иранския аграрен пазар чрез участие на български инженерингови и търговски фирми в проучването и изграждането на обекти в земеделието на Иран - модернизация на напоителните системи, селекция на нови високопродуктивни сортове растения, подобряване инфраструктурата на селските райони. Подписването на Споразумението за карантината и защита на растенията ще разшири възможностите за сътрудничество в това направление.

В заключение бих искал да изкажа искрената си увереност, че договореностите и ангажиментите, поети на настоящата сесия, действително ще допринесат за съживяването на търговско-икономическите отношения между България и Иран, както и за цялостното развитие на сътрудничеството между нашите страни.

Пожелавам успешна работа на всички участници в сесията.

БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО!

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Май
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed