Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
ЗАКЛЮЧИТЕЛНО ИЗКАЗВАНЕ на г-н Пламен Петров - министър на транспорта и съобщенията, председател на българската част на комисията 13.03.2002

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Приключва деловата работа на Тринадесетата сесия на Смесената икономическа комисия между Република България и Ислямска република Иран.

Набелязаните при откриването на сесията на първото пленарно заседание възможности за развитие на двустранните отношения в икономическата област бяха предмет на обсъждане в специализираните работни групи и експертните срещи. Договореностите от преговорите са отразени в заключителния документ - Меморандум от 13-та сесия на Смесената комисия.

Позволете да резюмирам постигнатото по време на сесията като изведа акцентите, определящи насоките на бъдещата съвместна работа:

В областта на осъвременяването и разширяването на двустранната договорно правна база бяха постигнати следните конкретни резултати:
" Окончателно беше съгласуван и парафиран текста на Споразумението между Правителството на република България и Правителството на Ислямска република Иран за сътрудничество в областта на пощите и далекосъобщенията;
" Заявена беше готовността на двете страни за скорошно подписване на окончателно съгласуваната Спогодба за административна помощ за правилното прилагане на митническото законодателство и за предотвратяване, разследване и борба с митническите нарушения;
" Договорена бе организацията на работа по съгласуването на текста на междуправителствена спогодба за дългосрочно сътрудничество в областта на строителството, промишлеността за строителни материали и строителната индустрия, която да бъде подготвена за подписване по време на посещението на министъра на жилищната политика и градоустройството на Ислямска република Иран;
" Постигнато бе съгласие в тримесечен срок да приключи подготовката за сключване на Меморандум между Министерството на икономиката на република България и Министерството на културата на Ислямска република Иран за сътрудничество в областта на туризма;
" Българската страна е напълно готова за подписване на Спогодбата за карантина и защита на растенията. Очакваме такава готовност да бъде изразена и от иранска страна.

В областта на транспорта, транспортната политика и инфраструктура

1. Двете страни изразиха готовност да си сътрудничат в съвместното осъществяване на проекти по възстановяването на пътната и железопътната инфраструктура на Афганистан.
2. Беше потвърдена взаимната заинтересованост от развитието и експлоатацията на алтернативните евроазиатски транспортни връзки.
3. Двете страни изразиха желание да работят съвместно за продължаване на газопровода Иран-Турция през българска територия за Централна и Западна Европа.
4. Беше договорено създаването на двустранна Смесена комисия по международен автомобилен транспорт, като българската страна връчи на иранската страна проект на Статут на комисията. Ще бъдат учредени специализирани работни групи и комисии и по въпросите на железопътния, морския транспорт и пристанищата. Създаването на подобни структури цели оптимизиране на дейността по организирането на международните превози, създаване на по-добри условия за транспортния бизнес, както и оперативно решаване на възникващите проблеми.
5. Постигнато беше съгласие за откриване на автобусна линия между София и Техеран, а българска и иранска фирма сключиха договор за експлоатация на линията.
6. Страните се съгласиха да продължи съвместната работа в областта на гражданската авиация и, в частност, по възстановяването на въздушната връзка между София и Техеран, като за това бъдат проведени двустранни преговори в края на април 2002 г.

В областта на търговско-икономическите отношения

1. Бяха договорени стъпки за стимулиране на взаимната търговия чрез сключване на необходимите за това двустранни споразумения, активна размяна на информация и бизнес-делегации, организиране на форуми, презентации и други прояви.

2. В резултат на проведените преговори в областта на финансите страните се споразумяха да приключат формалностите по влизането в сила на подписаната през 1998 г. двустранна междуправителствена спогодба за взаимно насърчаване и защита на инвестициите. Българската страна предостави на иранската страна проект на Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане. Иранската страна връчи проект на Спогодба в областта на банковото дело и начините на разплащане.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Изброеното до тук, без напълно да изчерпва всички обсъждани теми на 13-та сесия на Смесената комисия, е красноречиво доказателство за широкото поле на взаимно полезното сътрудничество и възможностите за разширяване на сферите на това сътрудничество.

Позволете в заключение да изразя мнението, че предстои още работа, докато много от тези договорености се превърнат в реалност. Едва тогава с основание ще говорим за резултати от нашата съвместна дейност. В тази връзка ще си позволя да апелирам за изпълнение на Меморандума от днешната сесия, тъй като от това имат интерес и двете страни.

Благодаря на делегациите за положения труд и желая успех в осъществяването на договореностите от 13-та сесия на комисията.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Май
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed