Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Система за управление на корабоплаването 03.05.2001

Система за управление и информационно обслужване на корабоплаването VTS стартира на 2 май т.г. в пристанище Варна. Това е първият етап - пилотен проект, финансиран от Кралство Холандия по предприсъединителната програма PSO и от Министерството на транспорта и съобщенията. Консорциум от Холандски консултантски фирми съвместно с Морската администрация са извършили необходимите предпроектни изследвания и системното проектиране, а техническата реализация е осъществена от Холандския институт по трафик технологии и варненския производител на радари - "Черно море" АД.

     Повишаването на безопасността на корабоплаването, спасяването и опазването на човешкия живот на море, предотвратяването на екологични катастрофи, ефективното използване на пристанищата и развитието на комплексните транспортни коридори са приоритети в стратегията на правителството за развитието на страната ни, каза при официалното откриване на българо-холандския пилотен проект министърът на транспорта и съобщенията Антони Славински. Той подчерта, че проектът е резултат на европейската интеграция, чрез осъществяването му на практика бяха изпитани принципите на европейското сътрудничество. Това не е само едно техническо съоръжение, а начало на изграждане на сложна организационно-техническа структура, свързана с безопасността на корабоплаването, подчерта министър Славински и посочи, че програмата на Министерството на транспорта и съобщенията предвижда до 2008 г. организацията на корабоплаването да отговаря напълно на европейските стандарти.

     Пуснатият в действие първи етап на системата VTS, който е пилотен и за Черноморския район, включва трафик център и две радарни системи - на нос Галата и на рейдовата кула на пристанище Варна-изток. Освен радарните системи, производство на "Черно море" АД, българската страна осигурява комуникационните канали и другите експлоатационни съоръжения, а холандските специалисти от Института по трафик технологии - специализирания хардуер и софтуер за центъра. До края на следващата година ще се извърши разширение на варненския VTS трафик център до пристанище Варна-запад и ще се изгради трафик център в Бургас.

     След тържественото откриване ръководителят на проекта от холандска страна Патрик ван Сантен демонстрира как работи VTS системата.

     Общата стойност на системата VTS, възлиза на около 11.5 млн. евро. От тях по програмата ФАР са предвидени 3.4 млн. евро, от холандска страна - 1 млн. евро, останалите средства трябва да се осигурят от националното финансиране.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed