Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Заместник-министър Валери Борисов откри конференция за предизвикателствата към кибер-сигурността 01.12.2014
Голям размер

България е очертала като свой основен приоритет преодоляването на неравномерния достъп до високоскоростен интернет между градските и селските райони и ускореното развитие на електронното управление с цел подобряване на ефективността на държавната администрация. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов при откриването на конференция на тема: „Заплахи и предизвикателства към кибер-сигурността“. Той добави, че заложените стратегически цели предвиждат към края на новия програмен период да бъде постигнато покритие на цялата територия на страната със свръхвисокоскоростна свързаност от следващо поколение.

Българската страна активно работи по всички теми свързани с Интернет, включително неговото управление, както и в сферата на мрежовата и информационна сигурност, каза още заместник-министърът. След като Световната корпорация за интернет имената и адресите ICANN се произнесе, че символите „.бг“ отговарят на условията да бъдат национален домейн на кирилица, експертна група започна работа по методика за избор на администратор на регистъра на интернет имена на родната азбука, както и общите условия за неговата дейност, съобщи Валери Борисов. В подготовката участват организации, представляващи интернет общността в България. От средата на октомври 2014 г. между МТИТС и ICANN има действащ меморандум за сътрудничество, който открива нови възможности за обмен на информация, обучение и повишаване на експертната подготовка на екипите, които се занимават с тематиката за управление на интернет.

България следи протичащия процес на трансформация към интернационален подход в управлението на Интернет и активно участва в дискусиите на ниво Европейска комисия, Международен съюз по далекосъобщения и други форуми. “Подкрепяме предстоящия преход при управление на Интернет като глобален ресурс с участието на всички заинтересовани страни при спазване на принципа на еднаква достъпност на целия информационен ресурс, независимо от местоположението на потребителя и доставчика“, каза заместник-министър Валери Борисов. Друг акцент от българската позиция е, че световната мрежа трябва да позволява свобода на изразяване и зачитане на правата на потребителите.

Като продължение на тази ангажираност към темата, София ще бъде домакин и съорганизатор на годишната среща на един от най-значимите форуми в областта на управление на интернет – EuroDIG – 2015 на 4 – 5 юни в София, както и на регионален форум по темата на 3-ти юни, каза в заключение Валери Борисов.

Конференцията на тема „Заплахи и предизвикателства към кибер-сигурността“ е организирана съвместно от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), Министерството на отбраната, Атлантическия клуб и Посолството на Великобритания в София. Форумът е посветен на сигурността на системата от интернет-имена в светлината на домейна на кирилица „.бг“, както и на споделяне на добри практики от водещи международни експерти в тази сфера. По покана на МТИТС, като основен лектор участва Джон Крейн, вицепрезидент на ICANN по въпросите на сигурността, стабилността и устойчивостта на системата от имена на домейни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация:
Емилия Филчева, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 434
e-mail:
ephilcheva@mtitc.government.bg

 

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Май
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed