Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Заместник-министър Валери Борисов обсъди с колегите си от Румъния и Сърбия проект за обща телекомуникационна инфраструктура 12.05.2015
Голям размер

Инициативата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за обща телекомуникационна инфраструктура между България, Румъния и Сърбия бе обсъдена на среща между заместник-министър Валери Борисов, румънския министър на информационното общество Сорин Гриндяну и изпълняващия длъжността заместник-министър на търговията, туризма и комуникациите на Сърбия Сава Савич. Разговорите се проведоха в рамките на посещението на заместник-министър Борисов в Букурещ за участие в регионална среща на върха по въпросите за кибер-сигурност.

Проектът за изграждане на мрежа за широколентов достъп до интернет в пограничните райони на трите държави ще кандидатства за финансиране от Механизма за свързване на Европа, съобщи Валери Борисов. По думите му, общите комуникационни системи ще дадат икономически тласък не само на пограничните региони и местния бизнес, но и на взаимодействието на администрациите, университетите и културните институции. „Не на последно място, ако възникне локален проблем с оптичните трасета, ще може да се ползва свързаността на съседните държави, без потребителите да усетят прекъсване“, каза още Валери Борисов.

Българската и румънската страна вече са определили своите представители в тристранната работна група, а през следващата седмица Сърбия ще излъчи свои експерти. В рамките на един месец, тази група ще разработи идейния проект, който ще бъде представен като следваща стъпка в Брюксел.

По време на срещата беше обсъдено по-нататъшното сътрудничество между Националните центрове за действие при инциденти в информационната сигурност на България и Румъния.

По-рано днес, пред участниците в регионалната среща на върха в Букурещ, заместник-министър Валери Борисов представи действията за реакция срещу заплахите пред кибер-сигурността в страните от региона. Той отчете, че проектът на Националната стратегия по кибер-сигурност е в напреднала фаза и предстои да бъде представен за обществено обсъждане.

Домакини на регионалната среща на върха в Букурещ бяха румънският министър на информационното общество Сорин Гриндяну и заместник-секретарят на Търговския департамент на САЩ Брус Ендрюс. По време на събитието бяха обсъдени общите заплахи, както и съответните ресурси, решения и възможности за регионално сътрудничество в сферата на кибер-сигурността.

Като продължение на инициативата, бяха организирани прояви в сферата на кибер-сигурността в Полша и в Румъния за представяне на най-новите решения, които се предлагат в тази област от компании от САЩ.

 

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Май
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed