Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Заместник-министър Валери Борисов: Най-важно за дигиталния цифров пазар в Европа е информационните системи да говорят на един език и да има е-идентификация 04.06.2015
Голям размер

Дигиталният цифров пазар на Европа ще бъде реалност, когато има електронна идентификация и информационните системи започнат да говорят на един език, т.е са оперативно съвместими. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов по време на започналия днес Европейски диалог за интернет управление. Той приветства гостите на 8-то издание на Европейския диалог за интернет управление (EuroDig), на което София е домакин. Със специално видео послание към участниците се обърна еврокомисарят по дигиталната икономика Гюнтер Йотингер.

България отстоява основните принципи за изграждане и развитие на интернет като глобален стратегически ресурс, с особен фокус върху прозрачността, свободата на изразяване и достъп, сигурността и технологичната неутралност, защитата от вредно съдържание и гъвкавост на управлението. Това заяви заместник-министърът при откриването на престижния форум. По думите му, страната ни подкрепя усилията, насочени към работещ модел на интернет управление, с участието на всички заинтересовани страни. На национално ниво Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) активно си сътрудничи с Интернет общността - бизнеса, неправителствените организации и академичните среди. Един от резултатите от това взаимодействие е създаването на националния домейн на кирилица ".бг", който е в напреднал етап на изпълнение.

Заместник-министър Валери Борисов бе участник в дискусионния панел, посветен на  дигиталния цифров пазар на Европа. На серия от въпроси за държавната роля в осигуряване на достъпност до интернет, заместник-министър Валери Борисов отговори, че стратегическите цели на правителството са да бъде постигнато  свръх-високоскоростно покритие от следващо поколение на територията на страната до края на настоящия програмен период. Той информира, че по инициатива на МТИТС се подготвя проект за свързване на оптичните мрежи на България, Румъния и Сърбия. До две седмици предстои тристранна среща за напредъка по проекта, а до няколко месеца тримата министри ще представят проекта в Брюксел.

Една от най-обсъжданите теми бе за доверието на потребителите в услугите, които ще предоставя дигиталния цифров пазар. Някои от участниците изказаха мнение, че диалогът с Интерпол и Европол може да се възприеме като оправдание на държавите за следене на техните граждани. По този въпрос заместник-министър Валери Борисов опонира със следния пример – в случай на престъпление хората първо звънят на 112, т.е. на държавата. Същото е и с интернет. Валери Борисов даде за пример създадения национален Център за реакция при инциденти във връзка с информационната сигурност (CERT). Той изпълнява задачи, свързани с превенцията, защитата и анализа на компютърни инциденти, като подпомага работата на редица отдели и институции.

Общото мнение на всички участници бе, че регулацията трябва да служи на крайния потребител, а не да го ограничава. В същото време те се обединиха около важността на защитата на човешките права, личните данни и на децата, които са една трета от интернет потребителите в Европа.

Организатор на форума е УНИКАРТ, а Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е институционален партньор на събитието.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed