Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
България, Румъния и Сърбия обявиха подготовката на тристранен проект за връзка между телекомуникационните си мрежи 16.06.2015
Голям размер

България, Румъния и Сърбия обявиха началото на партньорство за свързване на националните телекомуникационни мрежи в граничните райони на трите държави. Официалната среща за създаване на управителен и технически съвет за подготовка на тристранния проект, се проведе днес във Видин. В разговорите участваха делегации, водени от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, държавния секретар в Министерството на информационното общество на Румъния г-н Виорел Йоница и помощник-министъра с ресор електронни комуникации и пощенски услуги към Министерството на търговията, туризма и телекомуникациите на Република Сърбия – г-жа Ирини Релин. Домакин на събитието бе управителят на област Видин Момчил Станков.

„Преди две години, като част от първия мандат на екипа на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, представих за първи път идеята за свързване на оптичните телекомуникационни мрежи на България, Румъния и Сърбия“, каза по време на срещата заместник-министър Валери Борисов. По думите му, днес вече не става дума само за идея, но и за подготовка на съвместен проект, който ще бъде представен на Европейската комисия.  Заместник-министърът подчерта, че днешната среща е продължение на диалога между премиерите на трите държави – известен вече като „Тройката от Крайова", където българският министър-председател Бойко Борисов предложи  създаване на инфраструктурен регионален пръстен.

Основната цел на предложението за свързване на мрежите е да се предостави възможност публичните организации и институции в трите държави да използват високоскоростни защитени телекомуникационни канали за обмен на информация. Инвестирането в бърз интернет в граничните райони ще даде възможност на изследователските, образователните и публичните организации в трите държави да развиват общи проекти. Една от основните ползи от свързването на мрежите е и осигуряването на резервни трасета в случай на проблеми с комуникациите в някоя от страните. Общият проект ще стимулира развитието на трансгранични проекти за е-управление, образование, здравеопазване и електронни услуги.

След разговорите участниците посетиха участък от строящата се в района мрежа за високоскоростен интернет. Изграждането е по проект, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие„ с бенефициент Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“. Стойността на проекта е 39 123 029 лв. Той обхваща 29 общински центрове, както и 24 малки населени места. Общата дължина на трасетата е около 870 км. В района на Видин се изгражда оптична кабелна инфраструктура до общините Макреш, Кула и Чупрене, с дължина 106 км. Към мрежата с отворен достъп ще бъдат свързани и училищата, читалищата, болниците и общинските администрации в Димово и Белоградчик.

 

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Май
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed