Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-32 от 2011 г. за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства 23.07.2013
Голям размер

Проектът е публикуван в електронен вид за обществено обсъждане и е на разположение в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

 

Мотиви

С проекта на наредба се предлагат следните основни изменения и допълнения:

1. Съгласно чл. 249, т. 1 и 2 от Кодекса за застраховането застраховките „Гражданска отговорност“ на автомобилистите и „Злополука“ на пътниците в средствата за обществен превоз са задължителни. В момента в Наредба № Н-32 от 2011 г. за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства съществува изискване преди извършването на прегледите да се прави проверка за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. Подобно изискване обаче не съществува по отношение на задължителна застраховка „Злополука“ на пътниците в средствата за обществен превоз. С проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-32 от 2011 г. за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства се въвежда изискване при извършването на периодичните прегледи на ППС да се представя документ за сключена застраховка „Злополука“ на пътниците – за превозните средства, с които се извършва обществен превоз на пътници. Предвижда се също наличието на сключена задължителна застраховка „Злополука“ на пътниците наред със задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, както и наличието на платен данък върху превозното средство да е условие за извършване на периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства. Предлага въвеждането на задължение председателят на комисията, извършваща прегледа, да проверява в информационната система по чл. 11, ал. 3 от Наредба № Н-32 данните за сключените застраховки „Гражданска отговорност“ на автомобилистите и „Злополука“ на пътниците. Също така, предлага се да бъдат правени проверки и на документите за платен данък върху превозното средство. Когато липсва която е да е от посочените задължителни застраховки или не е платен данъкът върху превозното средство, преглед няма да бъде извършван. За тази цел ще бъде направена връзка между информационната система по чл. 11, ал. 3 от наредбата и базите с данни на общините на Гаранционния фонд съгласно Кодекса за застраховането.

Целта на посочените изменения и допълнения е да се увеличи събираемостта на дължимия данък върху превозните средства, както и плащането на задължителни застраховки за превозните средства, допуснати за движение по пътищата отворени за обществено ползване. 

2. Освен посочените по-горе промени, проектът на наредба предвижда и изменения и допълнения на текстовете, свързани с изискванията към допълнителното оборудване на автобуси за случаен, специализиран и превоз за собствена сметка на деца и/или ученици.  Премахва се изискването за наличие на тоалетна  с водно и химическо почистване. По този начин се решават възникнали сериозни проблеми за превозвачите да осигурят съответстващи автобуси. Също така се облекчават и възможностите за използването на автобус за случаен превоз на деца и/или ученици от желаещите потребители независимо от класа на автобуса и неговата пътниковместимост, съгласно Закона за движението по пътищата. Същите мотиви важат и по отношение на предложението за премахване на изискването за най-малко два монитора в автобусите с повече от 22 места. Смятам, че както изискването за наличието на тоалетни в автобусите, така и изискването за оборудване на автобусите с два монитора нямат отношение към безопасността на превозите и създават необоснована допълнителна тежест за бизнеса, а ефектът от тях е насочен единствено към комфорта на пътниците. Затова предлагаме тези изисквания да бъдат премахнати.

 

Пълният текст на проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-32 от 2011 г. за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства (обн., ДВ, бр. 104 от 2011 г.; изм. и доп., бр. 99 от 2012 г.) може да се види в Приложението.


Лице за контакт:

Светлана Чаушева - директор дирекция „АПОФСД”, ИА „АА”,
тел. 02/9308836,
е-mail: schausheva@rta.government.bg

Приложение
 Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-32 от 2011 г. за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства (47.5 KB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Май
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed