Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Гоним първо шефовете от БДЖ
Интервю с министър Александър Цветков във в-к "Стандарт", 15.10.2009 г.  

Наредил съм да се харчат пари само за заплати, казва Александър Цветков

БДЖ отново е най-трудният изпит за поредното правителство. Компанията е пред фалит. Пак се заговори за стачки на железничарите. Министър Александър Цветков обаче изненада всички, като започна неотложната чистка от масово съкращаване на началници в системата. Как ще се справи с бездънните ями БДЖ и завещаното от предишния кабинет, попитахме министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

- Г-н Цветков, правителството преди часове гласува 7 млн. лева допълнителна субсидия за Национална компания "Железопътна инфраструктура". Доволен ли сте? Ще стигнат ли за заплати?

- Тези средства ще бъдат използвани за доизплащане на трудовите възнаграждения за август и част от аванса за септември. Те са глътка въздух. Надявам се с мерките, които предприемаме за стягане на финансовата дисциплина и намаляване на разхищението в НКЖИ и в БДЖ, да се справим постепенно.

- Какво очаквате да се промени в БДЖ след смяната на ръководството.

- Очаквам много бързо да се подготви преструктуриране на дружеството, така че то да стане адекватно на кризисните икономически условия. Това трябва да стане до дни, защото в БДЖ има ненужно мултиплициране на административни структури. Разделянето на дъщерни фирми не доведе до нищо, дори докара до по-голямо затъване. Четирите дъщерни компании на БДЖ имат 16 директори, 56 отдела и куп началници и администрация. Ще ги закрием и ще съкратим ръководния персонал в пъти. Ще създадем обаче силно маркетингово звено. БДЖ в момента буквално е под вода, фалирало предприятие, разграбено и съсипано. Спрял съм всички плащания, които не са заплати. Затрудненията идват и от това, че субсидията за тази година е изразходвана авансово.

- Възможно ли е авансово да се вземат средства от следващата година за изплащане на заплатите?

- Не, защото са от Бюджет 2010. За съжаление няма никакъв финансов резерв. Знаете за финансовата дупка, която заварихме, и невъзможността да поемем всички харчове и договори, подписани от предишната власт. Само в Министерството на транспорта имаме над 6 млн. лева задължения, които трябва да поемем, а нямаме средства. На полугодието са похарчени 101% от капиталовата програма. Ситуацията е особено драматична в БДЖ. В момента железницата има над 150 млн. лв. задължения към доставчици. Предстоят плащания за около 40 млн. лв. към кредитни институции. За следващата година има още 100 млн. лв. плащания към банки. Имаме 300 млн. задължения, които трябва да платим.

- Ако съкращенията бяха направени по-рано, щеше ли да има пари?

- Моменталните съкращения не водят до директни икономии. Ефектът от съкращенията ще се усети догодина. Първо това трябва да има известно време за предизвестие, да се осигурят обезщетения, възможност държавата да се погрижи за съкратените.

- Има ли изход?

- Компанията трябва да стане работеща, да съкратим всички излишни разходи. Всички кранчета, от които изтича, трябва да бъдат спрени. В НКЖИ ситуацията е подобна. Имат около 100 млн. лева задължения към доставчици. При отпуснат капиталов трансфер от 99 млн. лева те са изхарчили 150 млн. Има сключени необезпечени договори. За съжаление има и много разхищения. Затова наложих вето върху всички плащания, за да можем да осигурим заплатите. Надявам се затрудненията да се преодолеят до Нова година. А с новия бюджет няма да имаме неравномерно разпределена субсидия и ще можем редовно да плащаме заплатите.

- Досега нищо не сте казали за летище София. Покривът на новия терминал падна веднага, а цяла година лицевата страна на приемната сграда е оградена с парапети, за да не минават пътници.

- Действително, че този паднал таван на козирката на новия терминал стои от миналата година. Едно от първите действия, които предприех, след като станах министър, беше именно отстраняване на този проблем. Отправихме до изпълнителя "Щрабаг" много остро настояване и след поредица от срещи се договорихме. Ще бъде изградена отново цялата козирка, а не само падналата част от нея. Ремонтът ще струва около 400 000 лева и ще бъде поет изцяло от "Щрабаг".

- А другите дефекти ? Имаше неравности на покритието на перона, върху пистите.

- По тези въпроси предстои да се направи проверка.

- Как националното летище ще се впише в транспортната инфраструктура на столицата в бъдеще?

- Знаете, че е разработен проектът за удължаване на метрото до летището. В момента се работи в участъка от "Младост 3" до Експоцентъра. Водят се преговори за отпускане на допълнителни средства за удължаването му до "Дружба" с поне още една спирка. Надявам се, че след като приключат работите поне по тази част, ще има възможност да бъде направена и отсечката до самото летище. Но на този етап финансово не ни е възможно да поемем такова голямо натоварване, тъй като в момента се строи вторият метродиаметър.

- Ще правите ли промени в ръководството на летище София?

- Безпринципни уволнения няма да правя. Навсякъде, където текат проверки, обявявам резултатите и там, където са допуснати нарушения, където има слабости в работата, има и кадрови промени. Все още тече проверка на летището.

- До летището се намира РВД. Към него интересът на управляващите винаги е много голям. Екипите там се сменят при идване на ново правителство, защото не е тайна, че оттам под различна форма са изтичали пари към съответните политически сили. Открихте ли някакви далавери, преразходи?

- За РВД важи същото, което важи за летището, както и за другите структури. В момента тече проверка в РВД. Проверяват се както най-големите сделки, така и всички получени сигнали.

- Какво ще направите със златната акция на държавата в БТК?

- Искаме да я задържим. Изразили сме вече нашето желание до ръководството на БТК. Златната акция дава определени права, от които смятаме да се възползваме.

- Смущава ли ви готвената от мажоритарния собственик продажба на ценни активи?

- В случая категорично сме заявили позицията си и бихме желали да взимаме участие във всички решения по съответния ред.

- За какво си говорихте министрите на транспорта на последната среща в Люксембург?

- Един от въпросите, които обсъждахме в Люксембург, беше даването на допълнителен мандат за преговори със страните от Западните Балкани за изготвяне на обща транспортна система между страните от Европейския съюз и страните от Западните Балкани. Това беше важен въпрос за нас, тъй като страните от Западните Балкани са приоритет в политиката ни. Смятам, че ако това се случи, ще се гарантира по-добра икономическа стабилност на региона, което е и от интерес за България. Освен това обсъждахме безопасността на движение по пътищата като много важен за всички страни членки въпрос. Трябва да намалим жертвите от автомобилни катастрофи с 50% до края на 2010 г. На този етап не можем да се похвалим с никакъв напредък, за най-голямо съжаление.

- И какво ще предприемете? Железопътният транспорт ли е изход?

- Не само. В много направления може да се търсят решения.

- Например с какви действия?

- С това, че ще пресечем черния пазар на шофьорски книжки и ще затегнем контрола при провеждането на изпитите, както и върху техническите прегледи. Извънредните проверки, които правим върху техническото състояние на старите превозни средства, също ще окаже влияние. Ще припомня само извънредната проверка, която назначихме на автобусните превозвачи за автобуси над 15 години.

- Как я направихте?

- Както са в движение - спирахме ги и ги проверявахме на пунктове за технически прегледи. Само за месец спряхме 220 автобуса от движение, защото не отговарят на нормите на безопасност. Констатираните повреди са предимно по спирачна система, окачване, износени гуми и т.н. Спрените автобуси ще могат да се върнат в движение едва след като се отстранят неизправностите. Извънредните проверки ще бъдат регулярни.

- Откога ще се изпитват по нов начин кандидат-водачите?

- Скоро ще ви покажем как ще се правят изпитите на компютър. Всеки ще получава индивидуална листовка на случаен принцип. Въпросите ще се размесват от компютър и резултатът ще се получава моментално. Оценяващ ще бъде компютърът. Освен това изпитите ще бъдат анонимни, както във висшите учебни заведения. Оценяват те и тогава виждат кой си ти. До дни ще бъдат готови законодателните промени.

Приложение
 Интервю с министър Александър Цветков във в-к "Стандарт", 15.10.2009 г. (475.62 KB)
 • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
 • Концесии – актуално
 • е-услуги
 • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
 • 940 9400
 • 150-години МСД
 • Обществен съвет
 • Стратегия за пътна безопасност
 • БДЖ онлайн продажби
 • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
 • Цифрова програма за Европа
 • Открито управление
 • Отворени данни
 • Общоевропейски телефонни номера 116

Интервюта

Александър Цветков: Съкращенията в железниците са неизбежни
Камен Кичев, зам-министър на транспорта: Ако ще пътувате към Западна Европа, изчакайте още 2 - 3 дни
Александър Цветков, министър на транспорта: Новият контейнерен терминал остава на "Максуда"

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed