Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Ивайло Московски министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: До 2-3 г. няма да сменяме лични карти с електронен чип

Интервю на министър Ивайло Московски за вестник "24 часа", 25.04.2012 г.

 

Питаме Брюксел да обявим ли търг за 100 влака още догодина и да имаме нови композиции от 2014 г.

- Г-н Московски, БДЖ много се изложиха по великденските празници. Плачат, че нямат пътници, пък возят хората прави, оставят ги по гарите.

- БДЖ са се изложили доста по-отдавна. То и затова компанията е в това състояние. При пикови моменти, когато се налага по празници да бъде направена организация за превоз на по-голям брой хора, е необходимо компанията да има механизъм да предостави допълнителни вагони. По-бързо да ги пренасочва към места, където има повече пътници.

- За 1 май, когато се събират отново четири почивни дни, пак ли ще се изложат?

- Истината е, че поради липсата на средства не достигат и вагони. 170 в момента се обновяват и ремонтират. 15 са готови и са включени в състава на БДЖ и ще помогнат малко в тези празнични дни. Закъсняхме с ремонтите, защото процедурите са дълги - трябва да има осигурено финансиране и да е съгласувано с Министерството на финансите.

- Разбрах, че е поръчано разследване защо се е получило така.

- Поръчах анализ къде не се запълват вагоните и да бъдат прехвърляни, където не достигат. Ще помолим служителите на БДЖ, които ползват карти, поне тогава да не пътуват. От юли ще започне да функционира нова резервационна система. Тя ще позволи да има много по-точна отчетност от кои гари какви места се заемат

Тези мерки ще позволят на компанията да има по-адекватни реакции. Но основният проблем е недостигът на вагони. Ще отнеме повече от 2 години, но "БДЖ пътнически превози" още от юни ще станат бенефициент по оперативна програма "Транспорт" за техническа помощ.

- Сега ще говорим за новите влакове, нали?

- Да. БДЖ ще започнат от този програмен период да подготвят проекта за усвояване на 300 млн. евро за нови 100 влака, но той е за след 2014 г. Ще се опитаме да договорим в Брюксел самата тръжна процедура да се проведе под условие преди 2014 г.

- Догодина може да има търг за нови влакове?

- Ще се опитаме да го направим. Като казвам "под условие", доколкото със средства от бюджета да се гарантират тези 300 млн. евро. Но реално на тях можем да разчитаме след 2014 г., тъй като са предвидени за следващия програмен период.

- Кога ще започне доставката?

- Би могло и през 2014 г. И това ще предаде съвсем друг облик на БДЖ. По това време ще бъдат готови и линиите Септември-Пловдив, Пловдив-Бургас, Пловдив-Свиленград, Свиленград-турска, гръцка граница.

- По ваша прогноза "мъката БДЖ" ще продължи само още две-три години?

- През 2014 г. железницата ще има коренно различен облик и реално хората ще могат да го видят.

- Стана ясно, че ремонтът на Централна гара най-после ще тръгне.

- Да, документацията е готова. Очакваме на търга цените на ремонта да паднат и сумата да не е 25 млн. евро. Вероятно ще останат допълнителни средства за ремонт на гари, които са по европейски направления. Може да се включат например Пазарджик, Бургас, иска ми се да добавим още. Проектът за Централна гара е хубав, ще даде съвсем друг облик на това ужасно място

- Минаха няколко месеца от новия начин за изпитване за книжка. Имаше опасения, че хората масово ще бъдат късани?

- Не се получи такъв ефект, може, и защото кампанията беше голяма.

- И "24 часа" има принос за това с новите листовки, които пусна за решаване.

- Благодарност към медиите и конкретно към вас, защото хората бяха наясно какво означаватози нов начин на изпитване. Статистиката показва, че от октомври 2011 г. до април тази година на теория са се явили 55 000, преди са били около 60 000. На практическия са били 58 000-59 000. Успеваемостта е паднала с малко - между 3 и 5%. Което показва, че не се е получил стрес в системата.

- Ако реша да си купя книжка, какъв процент ми давате, че ще успея?

- За мен е невъзможно да се манипулира изпитът. Допитвал съм се до софтуерни специалисти и извън нашата система, твърдят, че е невъзможно. Имаме още една стъпка -въвеждането поетапно на таблети и хартиените листовки да отпаднат. До месец ще започнем.

- След като излезе новината, че личните карти ще се заменят с електронни с чип, хората се развълнуваха, че отново ще дават пари за документи.

- Искам да успокоя хората, че в близките 2-3 години няма да се налага да си подменят личната карта с нов документ с чип. Водим разговори с МВР след време електронната карта да бъде интегрирана в личната карта, но всичко зависи от изпълнителя на проекта, от който очакваме конкретни предложения. Ще вземем най-доброто решение в полза на гражданите.

- Какви ще бъдат реалните ползи за гражданите от електронния ЕГН?

- Той е улеснение за хората, които ползват услуги в интернет. Цената ще е пренебрежимо ниска в сравнение с разходите на човек, за да получи куп документи и справки от държавата и общините. Ако живеете в София, но сте родена в Трявна, за да извадите удостоверение за семейно положение, свидетелство за съдимост или постоянен адрес, трябва да си ваемете ден отпуск. Само цената за билета за автобус или на горивото за автомобила е равен на това, което еднократно ще платите за електронно ЕГН. Добавете разходи за експресна услуга или за повторно пътуване, за да го получите, и ще се убедите в ефективността на картата за електронна идентичност

- Кога хората ще могат да ползват реално услуги от прословутото електронно правителство?

- Електронни услуги се ползват и в момента. По данни на НАП над 40 млн. декларации годишно постъпват по интернет. Над 80% от регистрираните фирми по ДДС подават месечните документи онлайн. В други ведомства също има електронни услуги.

Съвсем скоро ще бъдат ясни изпълнителите по най-големия проект в областта на електронното управление - "Развитие на административното обслужване по електронен път", който е на стойност 18 млн. лева. Очаквам още догодина да има конкретни резултати от изпълнението му. На първо място около 30 регистъра като ЕСГРАОН, търговския, имотния, както и регистърът на моторни превозни средства ще обменят данни помежду си. Така че администрациите няма да изискват различни данни от гражданите, ако необходимата информация вече съществува в някоя от тях.

- Правителството предвиди да плаща за декодери, за да могат социално слаби да гледат телевизия след цифровизацията. Другите граждани ще влязат в разходи ли?

- Част от подготовката на прехода към цифрова ефирна телевизия е подписването на меморандум с търговците на битова техника. В него ще бъдат описани техните ангажименти - например предлагане на декодиращи устройства на по-ниски цени и възможност за изплащане на тунерите. В момента те струват около 70 лв., а цената на вътрешната антена за цифров ефирен приемник е около 10 лв. Очаквам понижаване на цените на самите телевизионни приемници с вграден цифров тунер.

***

CV

Роден е на 19 юли 1972 г.

Завършил е финансов мениджмънт в Стопанската академия в Свищов и УНСС, специалност публични финанси.

От 1999 до 2002 г. е търговски директор на "Сата", шеф на борда на директорите на "Монтана" и член на надзора на "Аналитик"

От 2002 до 2003 г. е търговски директор на "Балтекс комерс"

До 2009 г. е управител на представителството за България на фирма STOLL - Германия.

От юли 2009 г. до май 2011 г. е зам.-министьр на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Владее немски и английски

 

 

 • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
 • Концесии – актуално
 • е-услуги
 • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
 • 940 9400
 • 150-години МСД
 • Обществен съвет
 • Стратегия за пътна безопасност
 • БДЖ онлайн продажби
 • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
 • Цифрова програма за Европа
 • Открито управление
 • Отворени данни
 • Общоевропейски телефонни номера 116

Интервюта

Александър Цветков: Съкращенията в железниците са неизбежни
Камен Кичев, зам-министър на транспорта: Ако ще пътувате към Западна Европа, изчакайте още 2 - 3 дни
Александър Цветков, министър на транспорта: Новият контейнерен терминал остава на "Максуда"

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed