Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски: Цифровизацията ще намали цената на кабелната ТВ

Интервю на министър Ивайло Московски за вестник "Телеграф", 11.01.2013 г., с министъра разговаря Деян Дянков

- Г-н Московски, всеки ден българските зрители виждат клиповете за цифровизацията. Защо се налага да се цифровизира ефирната телевизия?

- Това е все едно да ме питате защо навремето трябваше да минем от мобифони към джиесеми. Цифровизацията е изключително и само в полза на гражданите и на обществото. И това е не само в България, а върви като световен процес поради няколко основни причини. Първо, достъпът на хората е безплатен до по-качествена и с повече възможности телевизия. Второ, цифровизацията позволява да се модернизират допълнително по косвен начин различни сектори. В процеса на цифровизация чисто технически в една честота могат да се гледат до 4 тв канала, докато досега при аналоговата една честота се заемаше от един канал. Така с много малко зает честотен спектър ще се предават много повече канали.

- Ние ли искаме цифровизацията, или това е наше задължение заради членството ни в ЕС?

- Както казах, това е световен процес. В Европа той върви отдавна с различни темпове. 17 държави са цифровизирали спектъра си. Още 7 са накрая на процеса. България заедно с Румъния и Гърция сме най-изостанали в този процес и се надявам до края на 2013 г. да успеем да наваксаме. Има европейска директива и на практи ка бихме могли да бъдем сан кционирани, ако се бавим още. За момента успяваме да предотвратим такава мярка.

- Кой плаща за цифровизацията?

- Ангажиментът за освобождаване на необходимите честоти е на държавата. Искам да опровергая един мит, че за освобождаването на честотите на Министерство на отбраната ще са нужни за къс период 300 млн. лв. Парите всъщност са под 100 млн. лв. и са разпределени в следващите 4-5 години, което не е проблем за държавата. Чисто технологично в държавния бюджет за 2012 и 2013 г. са предвидени по 17,5 млн. лв. Половината от средствата са за медийната кампания, която да поднесе на хората информацията за бъдещото преминаване от аналогов към цифров сигнал. Другата половина е за подпомагане на социално слабия слой граждани да закупят декодери, необходими за приемане на цифровия сигнал.

- Потребителите ще заплащат ли нещо?

- Цифровата ефирна телевизия ще е напълно безплатна. Изключение е само еднократната инвестиция за закупуване на декодер. Такъв обаче ще трябва да закупят само притежателите на малко по-старо поколение телевизори, които не разполагат с цифров тунер. Това е едната група потребители. Между 40 и 50 лв. ще струва такъв декодер. Втората група е на социално слабите граждани. За тях държавата ще осигури декодери. Третата група е на потребителите с по-нови телевизори. Те не трябва да закупуват каквото и да било устройство.

- Как ще се формира кръгът социално слаби лица с право на декодер от държавата?

- Списъкът ще бъде изготвен от Министерство на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане, като решението е този кръг да съвпада с кръга лица, които имат право на помощи за отопление.

- Откъде ще се купуват декодерите?

- За социално слабите граждани Агенцията за социално подпомагане ще предостави ваучери, с които те ще могат да закупят декодер от няколко одобрени търговски вериги. Останалите граждани ще могат да си ги закупят свободно от магазините за техника по свой избор.

- Някакви други технически действия трябва ли да извършват потребителите?

- Не.

- Кои канали ще могат да гледат гражданите след цифровизацията?

- Това ще са общо 14 канала. Към момента програмите, които имат право да бъдат разпространявани чрез цифровия сигнал, са bTV, Нова, ТВ7, bTV Екшън, България Он Ер, ВВТ, Дарик Радио и Телевизия, БНТ, БНР плюс още по две програми от доставчиците "bTV Медия Груп" и "Нова Броудкастинг Груп" - общо 14 програми.

- Кога ще спре да се излъчва сегашният аналогов сигнал?

- От 1 март 2013 г. започва паралелното излъчване на цифров и аналогов ефирен сигнал. До 1 септември 2013 г. гражданите ще могат да преминават постепенно към цифровата телевизия. От 1 септември 2013 г. спира излъчването на аналогов сигнал и остава само цифровият.

- Да си представим, че днес е 1 септември 2013? Какво точно ще се е променило?

- На първо място ще се промени качеството на сигнала. На второ място за хората ще съществува още една алтернатива извън кабелните или сателитните оператори. Гражданите ще могат с една обикновена антена да гледат безплатно цифрова ефирна телевизия. Това създава една алтернатива за безплатна телевизия, един нов субект на пазара, което ще бъде в полза на гражданите, защото ще доведе до падане на цените и на платените оператори.

- Българинът масово има сателитна или кабелна телевизия. Малцина гледат ефирна. Не излиза ли, че държавата инвестира сериозни пари в дейност, която касае съвсем малък кръг потребители?

- Ще говоря от позицията ми на обикновен потребител. Вкъщи и аз ползвам кабелен оператор. Сателитните и кабелните оператори предлагат каналите си в пакети. Винаги съществува възможността вие да искате да гледате само два-три канала, но трябва да си купите целия пакет, което все пак струва пари. Съществува една група от обществото, за която тези 14 цифрови канала, които изброихме, ще са напълно достатъчни. Възможно е те да се откажат респективно от кабелния си или сателитен оператор и така ще направят икономия на средства.

- Доволен ли сте от първия клип от информационната кампания, който вече върви на екрана?

- Да. Доволен съм. Считам, че информацията е представена достъпно по един добър начин, така че да бъде разбрана от населението. Засега това е само първият от общо девет подобни клипа.

- И накрая по друга актуална тема. В началото на седмицата изтече срокът за закупуване на тръжни книжа за приватизацията на "БДЖ-Товарни превози". Девет играчи се включиха. Оправдават ли се очакванията ви?

- Реалностите показаха, че високите условия, които поставихме при първата процедура през 2012 г., действително бяха прекалено високи за потенциалните кандидат-купувачи. Надявам се да се получи едно състезание и да постигнем най-добрата цена. Бих искал да кажа на синдикатите, които твърдят, че дружеството има активи за 500 млн. лв., следното: Ако те имат купувач, който да даде 500 млн. лв., аз бих бил най-радостен и бих го приел с отворени обятия.

- А каква е реалната цена според вас?

- Очаквам процедурата по приватизацията да го покаже.

Стр. 13

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116

Интервюта

Александър Цветков: Съкращенията в железниците са неизбежни
Камен Кичев, зам-министър на транспорта: Ако ще пътувате към Западна Европа, изчакайте още 2 - 3 дни
Александър Цветков, министър на транспорта: Новият контейнерен терминал остава на "Максуда"

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed