Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Администрациите могат да се присъединяват вече към системата за обмен на електронни документи 29.07.2010
Голям размер

Системата за управление на електронния обмен на данни и документи между администрациите беше представена днес в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Единната среда е един от трите елемента на електронното управление. Правителственият портал за електронни услуги бе пуснат тестово през  февруари и той е мястото,  чрез което администрацията, бизнесът и гражданите общуват. Единната среда за обмен на електронни документи е диспечерът, който управлява електронната комуникация между администрациите. Третият елемент са регистрите, където се съхранява информацията и данните от администрациите.

„Днес представяме една от важните стъпки по пътя за обслужване на гражданите и бизнеса на „едно гише”, каза по време на презентацията заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов. Вече всички администрации, които са подготвили информационните си системи, могат да се присъединят към системата. Така ведомствата ще могат да ползват служебно всички данни, вписани в регистрите на националната платформа на електронното управление. Тежестта при предоставяне на административни услуги постепенно ще бъде прехвърляна за всички услуги от публичния сектор към администрацията и ще намалява постепенно броят на документите, които гражданите и бизнесът ще трябва да си набавят и да предоставят на администрацията. Очакваният ефект е икономия на време и средства, а от там намаляване на административната тежест и повишаване на конкурентоспособността на българската икономика”, добави заместник-министърът.

Работата на единната среда бе демонстрирана чрез обмен на електронни документи между  Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” и община Стара Загора.

 Администрации, които са изпълнили организационните и технически изисквания, за да може услугите и данните, които обменят да отговарят на определени стандарти, могат да подават заявления в МТИТС за присъединяване, а след това и за вписване на готовите си е-услуги. Опростени указания за основните стъпки са публикувани са сайта на МТИТС. „Ако всички си вършат работата съвестно, до края на годината ще имаме на националния портал на е-правителство повече от 100 действащи е-услуги при това в реална експлоатация”, каза в заключение Първан Русинов.

За информация:
Емилия Филчева, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 434
e-mail:
ephilcheva@mtitc.government.bg

 • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
 • Концесии – актуално
 • е-услуги
 • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
 • 940 9400
 • 150-години МСД
 • Обществен съвет
 • Стратегия за пътна безопасност
 • БДЖ онлайн продажби
 • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
 • Цифрова програма за Европа
 • Открито управление
 • Отворени данни
 • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Януари
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed