Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Данаил Папазов: След 15 години въздушната връзка между България и Сърбия вече е възобновена 31.03.2014
Голям размер

След 15 годишно прекъсване въздушната връзка между България и Сърбия вече е възобновена. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, днес на летище София по време на откриването на линията Белград – София. По думите му очакванията са до края на тази година над 30 000 души да се възползват от новата линия.

Министър Данаил Папазов каза още, че откриването на повече линии между страните на Балканите ще подобри връзките и ще доведе до по-голям обмен на бизнес пътувания и туристи. „Това е резултат от нашите усилия, насочени към постоянното увеличаване на пътниците и към привличането на все повече авиокомпании на българския пазар“, допълни той.

На журналистически въпрос, министър Папазов отговори, през миналата година летище София е обслужило рекордните над три милиона и половина пътници. Той допълни, че през първия месец на тази година софийското летище отчита ръст с 6,5% на обслужените пътници, а през месец февруари ръстът вече е 9%. „Това е една добра тенденция, която вярвам, че ръководството на летището ще запази до края на годината“, каза още министър Данаил Папазов.

Линията Белград – София се обслужва от самолети ATR 72 на авиокомпания Air Serbia. Полетите от и до Белград се изпълняват всеки ден от Терминал 2 – кацането е в 15:40 ч., а обратният полет за сръбската столица е в 16:10 ч.

По време на събитието стана ясно, че освен до Белград през тази година ще бъдат открити още две нови редовни линии от летище София. От средата на месец май Wizz Air ще лети два пъти седмично до Малмьо – Швеция, а през юни хърватската авиокомпания Dalmatian ще изпълнява редовни полети до Загреб.

На церемонията присъстваха министърът на транспорта на Република Сърбия Александър Антич, посланикът на Република България в Белград Ангел Димитров, посланикът на Република Сърбия в България Владимир Чургус, изпълнителният директор на летище София Христо Щерионов и търговският директор на Air Serbia Слободан Стаменкович.

 

 

 

Костадин Вардев,
Пресцентър, МТИТС
Телефон: 02/ 9409 620
E-mail: kvardev@mtitc.government.bg
E-mail: press@mtitc.government.bg

 • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
 • Концесии – актуално
 • е-услуги
 • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
 • 940 9400
 • 150-години МСД
 • Обществен съвет
 • Стратегия за пътна безопасност
 • БДЖ онлайн продажби
 • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
 • Цифрова програма за Европа
 • Открито управление
 • Отворени данни
 • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Март
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed