Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Регистри на Патентното ведомство, Автомобилна администрация и НАП са сред 30-те нови бази в автоматичния обмен на данни между администрациите 30.09.2015
Голям размер

Тридесет нови регистъра с данни са в процес на присъединяване към автоматичния обмен на информация между администрациите. Това е дейност от проект „Надграждане на съществуващите и изграждане на нови централни системи на електронното правителство, с оглед на усъвършенстване на информационно-комуникационната среда за по-добро административно обслужване на гражданите и бизнеса”. Напредъкът по изпълнението на дейностите бе представен на информационно събитие.

Сред новите бази данни, които ще предоставят информация по автоматичен път са регистрите на марките, на патентите и на промишлените дизайни към Патентното ведомство; регистрите на вписаните администратори на лични данни и на тези, на които е отказана регистрация от Комисията за защита на личните данни; регистъра на търсещите работа лица към Агенцията по заетостта; регистър за издадените удостоверения за регистрация за организиране на курсове за обучение на водачи към Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Създадена е и мобилна версия на Единния портал за електронни услуги. Порталът има българска и английска версия. Осигуряват се условия за консолидиране на сайтовете на централните и общински администрации.

В рамките на проекта са разработени системи за еднократна автентификация на потребителите (информационни системи и служители в администрацията); както и сигурни механизми за проверка на достоверността на електронните документи. Осигурява се и оборудване за обезпечаване на нуждите на електронното управление.

Моделът за е-плащания към бюджетните организации е обновен, а единната входна точка за електронни разплащания в държавната и местна администрации – pay.egov.bg се подготвя за заплащане по електронен път на административни услуги.

В приветствието си към участниците в събитието, ръководителят на проекта Христо Христов посочи, че отделните дейности са свързани с разработване и внедряване на нови компоненти, надграждащи основните системи на електронното правителство. Той представи постигнатите към момента резултати сред които са е-автентификация, е-оторизация, генериране и обработка на бизнес събития, е-валидиране на електронни документи или техни хартиени копия, е-връчване, е-разплащане между администрациите при предоставяне на електронни услуги. „Със свързването на още 30 регистъра на централно ниво се разширяват възможностите за автоматичен обмен на данни, поддържани от различните администрации, с цел предоставяне на голям брой комплексни административни електронни услуги“, каза още Христо Христов. По думите му, това е поредна крачка към изграждане на „цифрова администрация”, която ще доведе до намаляване на разходите при обмен на информация и ще улесни достъпа на гражданите и бизнеса до електронни услуги.

Проект „Надграждане на съществуващите и изграждане на нови централни системи на електронното правителство, с оглед на усъвършенстване на информационно-комуникационната среда за по-добро административно обслужване на гражданите и бизнеса” се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд”. Общата стойност на проекта е малко над 20 мнл. лв., като той трябва да приключи до края на годината.

 

 

 

 

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed