Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Ивайло Московски настоя за увеличение на разрешителните за автомобилни превози до Грузия 03.02.2016
Голям размер

Увеличаването на годишния контингент от разрешителни за автомобилни превози на товари до Грузия ще бъде договорено до няколко месеца. За това се разбраха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и вицепремиерът и министър на икономиката и устойчивото развитие на Грузия Димитри Кумсишвили, по време на заседанието на Междуправителствената българо-грузинска комисия по търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Срещата се проведе на 2 и 3 февруари 2016 г. в Тбилиси, Грузия.

Министър Ивайло Московски постави въпроса за удвояване на годишния контингент от разрешителни за автомобилни превози на товари. Той заяви, че основната причина за това предложение е нарастващият стокообмен между двете държави. Това налага разрешителните за двустранни/транзитни превози да бъдат увеличени до 3000 броя, а разрешителните за превоз на товари за/от трети страни до 400. Двете страни се разбраха увеличението да бъде официално договорено на смесената българо-грузинска комисия по международен автомобилен транспорт, която ще се проведе през месец април тази година в София.

Двамата министри обсъдиха и развитието на транспортния коридор Европа – Кавказ – Азия. Министър Ивайло Московски предложи да бъдат проучени възможностите за организиране на редовна товарна железопътна линия по направлението Варна –Тбилиси – Баку. Така ще се създадат благоприятни условия за нарастване на българския износ не само за Грузия, но и за Армения, Азербайджан и централно-азиатските държави. Подобна железопътна връзка ще предостави възможности за реализиране на транспортни коридори в сътрудничество с Китай и с Иран, които ще преминават през Грузия и България с използване на пристанищните инфраструктури и фериботните връзки между двете страни.

По време на заседанието бе подписан Меморандум за разбирателство между „БДЖ – Товарни превози” ЕООД и Trans Caucasus Terminals LLC, дъщерно дружество на Грузинските железници. Документът дава възможност за развитие на превозите през железопътно-фериботната връзка Варна – Иличовск – Поти/Батуми. Очакванията са за привличането на нови товари и възможното присъединяване на българският товарен железопътен превозвач към инициативата „Silk Train” – контейнерен влак свързващ грузинското пристанище Поти със столицата на Азербайджан, Баку и превозващ товари от Китай за Европа по транс-каспийския маршрут.

Двамата министри обсъдиха и възможностите за създаването на въздушна линия между България и Грузия. Те се споразумяха да обединят усилията си за създаването на добри условия за привличане на авиационни оператори, които да извършват директни полети. Това ще спомогне за развитието на туризма и търговско-икономическите отношения.

В областта на информационните технологии и съобщенията бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в областта на инфраструктурата за широколентов достъп и предоставяне на широколентови услуги за населението в слабо населените и икономически изостанали райони. Дискутирани бяха и въпроси, свързани с развитие на електронните съобщителни мрежи и услуги, електронното управление и информационната сигурност.

Българската страна представи проект на ново споразумение за сътрудничество в сферата на информационните технологии и съобщенията.

На заседанието бяха разгледани актуални въпроси на българо-грузинските икономически отношения и възможности за разширяване на двустранното сътрудничество в множество области като търговия, транспорт и информационни технологии, туризъм, селско стопанство, енергетика, образование и наука и др.

 

 • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
 • Концесии – актуално
 • е-услуги
 • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
 • 940 9400
 • 150-години МСД
 • Обществен съвет
 • Стратегия за пътна безопасност
 • БДЖ онлайн продажби
 • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
 • Цифрова програма за Европа
 • Открито управление
 • Отворени данни
 • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Март
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed