Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Ивайло Московски: След 10-годишни усилия, жп линията от Пловдив до гръцка и турска граници се завършва 15.05.2016
Голям размер

Модернизацията на  линията от Пловдив до гръцката и турската граници започва преди повече от 10 години и най-накрая се завършва. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на официалното откриване на жп отсечките Димитровград – Симеоновград, Любимец – гръцка граница и жп гара Любимец, които са част от проект „Реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив – Свиленград по коридори IV и IX, фаза 2: участък Първомай - Свиленград“. На церемонията присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, заместник-министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев и Валери Борисов, представители на местната и централната власт и др.

По думите на министър Московски, до няколко месеца ще бъде завършено и направлението от гр. Пловдив до гр. Септември и ще остане да бъде реализиран участъкът до София и границата ни със Сърбия.  „Без да има политическа стабилност и подкрепа от всички институции, включително общини и кметове, бъдете сигурни, че това няма да може да се реализира“, каза министър Московски. Той добави, че ще бъдат положени максимални усилия, освен новата инфраструктура, до няколко години да има и нови влакове, които да се движат по нея. Министърът посочи, че има проектна готовност и за жп проектите в Северна България. „На идеен проект имаме готовност за отсечките Мездра - Горна Оряховица, Русе - Варна, Видин - София“.

„За новия програмен период нашата цел е довършването на започнатите жп направления“, каза Московски. „До няколко години от Сърбия до Турция, Гърция и до пристанище Бургас товарите ще пътуват по изцяло обновени трасета, позволяващи бързо и сигурно пътуване“, посочи още той.

„Жп гара  Любимец беше в окаяно състояние, когато за пръв път дойдох тук.  Няколко години труд и мисля, че всички вие намирате разликата“, каза министър-председателят по време на откриването. Той допълни още, че градовете от региона - Любимец, Свиленград, Харманли и Димитровград вече са на минути път един от друг, независимо дали по магистрала или с влак.

Кметът на град Любимец Анастас Анастасов благодари на екипа на министър Московски и каза, че това е първият ремонт на жп гарата от 143 години до сега.

Министър-председателят Бойко Борисов и министър Ивайло Московски пътуваха по изцяло обновеното трасе от гр. Любимец до гр. Свиленград. Локомотивът, който  беше управляван лично от министър-председателя,   разви скорост от 205 км/ч.

Проект „Реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив - Свиленград по коридори IV и IX, фаза 2: участък Първомай - Свиленград“ е на обща стойност 424 млн. лв. и се финансира от Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г. С реализирането на проекта се повишава скоростта по железопътната линия до 160 км/ч за пътнически влакове, 200 км/ч за влакове с накланящи се кошове и 120 км/ч за товарни влакове. В рамките на проекта се обновяват всички жп гари, попадащи в обхвата му - Димитровград, Симеоновград, Нова Надежда, Харманли, Любимец, Свиленград. Изграждат се контактна мрежа, тягови подстанции, системи за сигнализация, телекомуникации и радиоуправление.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed