Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Московски присъства на кръщаването на най-новия мобилен кран на пристанище Варна – „Ятрус“ 18.05.2016
Голям размер

В присъствието на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски се проведе официалното кръщаване на най-новия мобилен кран на пристанище Варна. Кранът Liebherr LHM 550, с капацитет 144 тона, получи името Ятрус – древнотракийско божество, държащо морската стихия в подчинение.

„Днес е специален ден за вас. Отбелязва се 110-годишният юбилей на пристанище Варна. Вярвам и знам, че всеки един от вас полага максимални усилия в работата си, за да носи добавена стойност на продукта на пристанището. Убеден съм, че ще постигате все по- добри резултати“. С тези думи министър Московски започна обръщението си към служителите на порта. Министърът пожела новият кран да донесе повече приходи и печалба на дружеството, за да има и още инвестиции  в такъв тип съоръжения.

Министър Ивайло Московски коментира получената информация от ръководството на пристанището за това, че кранът „Ятрус“ е първият, вероятно и единственият в България и на Балканския полуостров. Той подчерта, че най-голямото предимство на крана е неговата мобилност. Това дава възможност с него да се оперира на контейнерния терминал, а след това да бъде преместен на друго корабно място и да обработват зърнени или друг тип товари. Освен товари с товароподемност до 144 тона, кранът може да обработва до 20-30 контейнера на час.

Инвестицията е над 6 милиона лева, а очакванията са за значително подобрение при обработката на товари, включително и извънгабаритни. Това е и предпоставка за привличане на нови товародатели, допълни още Московски.

По-късно през деня министър Московски ще поздрави лично целия екип на „Пристанище Варна“ ЕАД по повод 110-годишния юбилей на порта по време на празничен концерт, организиран от ръководството за служителите и техните семейства.

В отговор на журналистически въпроси, министър Ивайло Московски съобщи, че приходите на пристанището са добри, а дружеството има устойчиво развитие, като добави, че темата за концесия на пристанище Варна-запад не е актуална.

По отношение на Проекта на Наредба (№ 38), която вече е публикувана за 14-дневно обществено обсъждане за изпитите на кандидатите за шофьори, министърът посочи, че се предвиждат няколко промени. Те засягат основно изграждането на т.нар. изпитните терминали. Това означава, че работните места на изпитваните ще бъдат изолирани едно от друго, така че да нямат физически или визуален контакт помежду си. Въвеждаме и забрана изпитваните лица да внасят и ползват електронни устройства в кабинета за изпит, както и да ги държат у себе си, освен таблетите, необходими за изпита. Това ще бъде проверявано с техническо устройство, подчерта Ивайло Московски. По думите му, съществената промяна в наредбата е, че теоретичните изпити вече ще се провеждат само в кабинети на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

Министър Ивайло Московски заяви, че с въвеждането на всички тези мерки се цели да бъдат преустановени порочните практики при провеждане на изпитите за кандидат-водачи на МПС.

 


  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Март
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed