Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Стартира домейнът „.ею“ на кирилица 31.05.2016
Голям размер

Петнадесет процента от всички интернет имена в света вече са на кирилица и тя е сред трите най-популярни езика в световната мрежа, бе обявено днес на старта на европейския домейн .ею.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията стартира процедурата за .eu на кирилица през 2008 година с анкета, за да се допита до българската интернет общност за предпочитания символен низ. Така беше избрано съчетанието .ею. Заявката беше изпратена за регистрация до Интернет корпорацията за имена и адреси (ICANN), със съдействието на Европейската комисия.

Седем години по-късно, ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев и мениджърът „Външни връзки“ на EURid Джовани Сепия, обявиха старта на .ею.

EURid е организацията с нестопанска цел, която управлява домейна от най-високо ниво .eu, след провеждане на тръжна процедура и назначаване от Европейската комисия. Регистърът работи с над 700 акредитирани регистратори и предлага обслужване на 24-те официални езици на ЕС.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията се присъединява към оценката, че това е исторически момент за изграждането на Единния цифров пазар и за България. Домейнът .eu е символ на качество и принадлежност към Европа за компаниите, които го използват. Той е сред най-популярните домейни от най-високо ниво в света, свързвайки повече от 500 милиона човека от 31 държави в една европейска Интернет самоличност. Повече от 3.9 млн. имена са били регистрирани от първата регистрация през 2006 г.

Регистрираните интернационализирани домейни (IDNs) от първо ниво на кирилица са 15% от всички, като кирилицата е на първо място от регистрираните през 2014 г. международни домейни с над 700 000 нови регистрации, показва актуално проучване на EURid и ЮНЕСКО.

Кирилицата се превръща в един от трите основни езика в световната мрежа, наред с латиница и хан/китайски. Над 90% от всички интернет имена са на тези три езика.

"Българският е един от официалните езици и единственият на кирилица в Европейския съюз и неговото използване в интернет пространството е важно за опазването му, както и за утвърждаването на българската културна идентичност. Затова и вече няколко години усилено работим за реализирането на домейн от първо ниво на кирилица", заяви Джовани Сепия.

През 2009 г. EURid пусна интернационализирани домейни .eu от второ ниво, които поддържат трите официални европейски азбуки – латински, кирилица и гръцки и днес наблюдаваме бързия растеж на една от тях – домейните на кирилица вече са повече от тези на китайски.

Според EURid и ЮНЕСКО, интернационализираните домейни са основните двигатели на многоезичието в киберпространството. Те позволяват стандартната система за управление на домейни (Domain Name System) да разпознава имена на роден език.

До края на 2016 г. се очаква стартът и на домейна .бг.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed