Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Проект на Национален план за широколентова инфраструктура за достъп от следващо поколение 10.05.2014
Голям размер

Проектът е публикуван в електронен вид за обществено обсъждане и е на разположение в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

 

Мотиви

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), като институция, формираща националната политика в сферата на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) и интернет е ангажирана в работата на държавната администрация по разработване на новите оперативни програми и Споразумението за партньорство за следващия програмен период 2014-2020 г.

Във връзка с това експертите от МТИТС, участват активно в работата на тематичните работни групи, създадени в съответствие с РМС № 328/25.04.12 г. за разработване на новите оперативни програми за следващия програмен период 2014-2020 г. с цел адекватно включване в тях на проблемите в областта на ИКТ и интернет и насоките и мерките за тяхното решаване.

От тази дейност произтича и ангажимент, свързан с изпълнение на предварителни условия за достъп до средствата от Европейския съюз за програмен период 2014 – 2020 г. в съответствие с Анекс IV към проекта на Регламент за определяне на общо приложими разпоредби за фондовете, обхванати от Общата стратегическа рамка, по-конкретно по Тематична цел 2. Подобряване на достъпа до, използването и качеството на информационни и комуникационни технологии (цел във връзка с широколентовите мрежи).

Предварителните условия са свързани с:

2.1. Цифров растеж – изискване за наличие на Стратегическа рамка на политиката за цифров растеж за насърчаване на търсенето на достъпни, качествени и оперативно съвместими частни и публични услуги, предоставяни благодарение на информационните и комуникационни технологии (ИКТ), и увеличаване на използването на цифровите технологии от гражданите (включително уязвимите групи), предприятията и публичните администрации, включително трансгранични инициативи.

 

2.2. Инфраструктура за достъп от следващо поколение - Next Generation Access (NGA)изискване за наличие на Национални или Регионални планове за достъп от следващо поколение, които вземат под внимание регионалните дейности, за да се постигнат целите на ЕС във връзка с достъпа до високоскоростен интернет, съсредоточавайки се върху областите, в които пазарът не осигурява отворена инфраструктура на приемлива цена и с качество, съответстващо на правилата на ЕС за конкуренцията и държавните помощи, и за предоставяне на достъпни услуги за уязвимите групи.

Критерий за изпълнение на предварително условие 2.2 е да бъде въведен национален и/или регионален план за достъп от следващо поколение, който включва:

– анализ на правната и регулаторна рамка;

– преглед на използваните технологии за достъп от следващо поколение;

– анализ на състоянието на широколентовия достъп в България;

– план на инвестициите в инфраструктурата, основан на икономически анализ, който взема под внимание съществуващата инфраструктура и публикуваните планове за частни инвестиции;

– модели за устойчиви инвестиции, които подобряват конкуренцията и осигуряват достъп до инфраструктура и услуги, които са отворени, достъпни като цена, качествени и създадени така, че да са трайни;

– дефинирани цели, свързани с покритието и внедряването и индикаторите, позволяващи да се направи сравнение със съответните индикатори на Цифровия дневен ред за Европа;

– мерки за насърчаване на частните инвестиции.

С Решение № 668 на Министерския съвет от 2012 г. и допълващото го Решение на МС № 102 от 14.02.2013 г. бе одобрен списък с дейности, срокове и отговорни институции за изпълнение на предварителните условия, както и краен срок за изпълнението им до края на 2013 г. Неизпълнението на условията води до невъзможност на държавата–членка да усвоява средства по съответната Тематична цел.

В тази връзка е разработен и настоящия проект на Национален план за широколентова инфраструктура за достъп от следващо поколение.

Пълният текст на проекта на Национален план за широколентова инфраструктура за достъп от следващо поколение може да се види в Приложението.

Лица за контакти:

Христо Христов - директор на дирекция "Информационни технологии и електронно управление",
тел.: 02/9492355

Даниела Пешева - държавен експерт в дирекция "Информационни технологии и електронно управление",
тел.: 02/9492411

Приложение
 Проект на Национален план за широколентова инфраструктура за достъп от следващо поколение (3.4 MB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed