Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за предоставяне на речни информационни услуги по вътрешните водни пътища на Република България приета с Постановление № 329 на Министерския съвет от 2007 г. 02.06.2014
Голям размер

Проектът е публикуван в електронен вид за обществено обсъждане и е на разположение в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

 

 

Мотиви

Проектът на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за предоставяне на речни информационни услуги по вътрешните водни пътища на Република България, приета с Постановление № 329 на Министерския съвет от 2007 г. е изготвен с оглед съобразяване на наредбата с промените, извършени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България. По-специално става дума за промените, с които на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” са възложени функциите по изграждане и поддържане на българската речна информационна система и по предоставяне на речни информационни услуги на корабния трафик.

Проектът на постановление има за задача да въведе и мерки за прилагане на Регламент за изпълнение (ЕС) № 689/2012 на Комисията от 27 юли 2012 г. за изменение на Регламент (ЕО)         № 415/2007 относно техническите спецификации за системи за прихващане и проследяване на корабите, на които се позовава член 5 от Директива 2005/44/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно хармонизираните речни информационни услуги (RIS) относно вътрешните водни пътища на Общността (OB L 202 от 2012 г.) и на Регламент за изпълнение (ЕС) № 909/2013 на Комисията от 10 септември 2013 г. за определяне на техническите спецификации на системата за изобразяване на електронни карти и информация за корабоплаването по вътрешните водни пътища (ECDIS за вътрешните водни пътища) в съответствие с Директива 2005/44/ЕО на Европейския парламент и на Съвета (OB L 258 от 2013 г.).

С проекта на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за предоставяне на речни информационни услуги по вътрешните водни пътища на Република България се въвежда ясно разграничение между функциите на:

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, като организация, на която е възложено изграждането, поддържането и експлоатацията на българската речна информационна система и предоставянето на речни информационни услуги;

Изпълнителна агенция „Морска администрация”, която е натоварена с контрола върху дейностите по изграждане, поддържане и експлоатация на българската речна информационна система и по предоставяне на речни информационни услуги, както и с контрола по безопасността на корабоплаването във вътрешните водни пътища на Република България;

Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав”, като структура, която изработва, предоставя и поддържа чест от информацията в речната информационна система, в това число изработването и поддържането на електронни навигационни карти в участъка от река Дунав от км 374,100 до км 610,000 и на актуален национален РИС индекс. Последният представлява регистър на кодовете за определяне на местата на обекти според международния стандарт за корабно докладване (ISRS) и допълнителна информация за обекта. Стандартът се използва във всички речни информационни услуги за кодиране на местоположението на обектите, елемент е от електронните навигационни карти и чрез него се кодират обектите в Известията до корабоводителите и при електронното докладване. Стандартът е дефиниран в Насоки и препоръки за речните информационни услуги, приети с т. 4.6.2 от раздел 4 на Резолюция № 57 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на Обединените нации (ECE/TRANS/SC.3/165/Rev.1).

С проекта на Постановление, в съответствие с изискванията на вторичното право на Европейския съюз се въвеждат изискванията за:

режима на работа на българската речна информационна система;

системата за електронно докладване;

начина, по който тя ще обменя данни с речните информационни системи на останалите дунавски държави;

радиотелефонната комуникация във връзка с предоставянето на речни информационни услуги от българската речна информационна система. С последното се осигурява изпълнението на Регионалното споразумение относно радиотелефонната служба по вътрешните водни пътища (RAINWAT), подписано на 18 април 2012 г. в гр. Букурещ, Румъния, в сила за Република България от 18.04.2012 г. (обн., ДВ, бр. 44 от 2012 г.).

Пълният текст на проекта на проекта на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за предоставяне на речни информационни услуги по вътрешните водни пътища на Република България, приета с Постановление № 329 на Министерския съвет от 2007 г.(обн., ДВ, бр. 3 от 2008 г.) може да се види в Приложението.

Лице за контакти:

Павлинка Ковачева - главен юрисконсулт в Изпълнителна агенция „Морска администрация”,
тел.: 02/ 9304079,
e-mail: Pavlinka.Kovacheva@marad.bg

Приложение
 Проект на на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за предоставяне на речни информационни услуги по вътрешните водни пътища на Република България, приета с Постановление № 329 на Министерския съвет от 2007 г. (218.21 KB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed