Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 3 за метеорологичното обслужване на гражданското въздухоплаване 11.07.2014
Голям размер

Проектът е публикуван в електронен вид за обществено обсъждане и е на разположение в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

 

 

Мотиви

През м. ноември 2012 г. Европейската агенция за авиационна безопасност направи планов одит на дейността Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” като ННО, компетентен да сертифицира доставчика за аеронавигационно обслужване съгласно приложимите изисквания на Регламент № 1035/2011 на Комисията от 17 октомври 2011 година за определяне на общи изисквания при доставянето на аеронавигационни услуги и за изменение на Регламент (ЕО) № 482/2008 и Регламент (ЕС) № 691/2010. В хода на проверката бе изследвано доколко националното законодателство, съответстващо на различните приложения към Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване, упоменати в посочения регламент, кореспондира на последните редакции, направени във визираните приложения и заложени в регламента.

В тази връзка бе отправена препоръка на подходящо място в наредбите, въвеждащи в националното законодателство съответните приложения към Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване да бъде отбелязано тяхното последно въведено изменение.

Във връзка с гореизложеното предлагаме, независимо от обстоятелството, че Наредба № 3 за метеорологичното обслужване на гражданското въздухоплаване отразява поправка № 75 и това е съгласно изискванията на горецитирания регламент, като необходимо действие по съобразяване със сочените забележки от страна на ЕААБ да бъде извършена промяна на наредбата. Предлаганите промени произтичат от поправка 76 на Анекс 3 “Метеорологичното обслужване на международното въздухоплаване” към Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване (Amendment 76 to the International Standards and Recommended Practices, Meteorological Service for International Air Navigation (Annex 3) to the Convention on International Civil Aviation , adopted by the Council at the fifth meeting of its 198th Session on 27 February 2013.) и се изразяват в следното :

прецизиране на терминологията за „летищна метеорологична служба“; изменения, свързани с автоматизираните метеорологични системи за наблюдение; уточняване времето за разпространение на летищни прогнози; въвеждане на изисквания, че при разпространение в цифров формат, сведенията METAR и SPECI, летищната прогноза TAF, информацията SIGMET се форматират съгласно глобалния модел за обмен на информация, като се използва стандарта extensible markup language (XML)/geography markup language (GML), като  се придружават от съответните метаданни; отпадане на изискванията за докладване на явлението „ледени кристали“; допълване на изискванията за докладване на метеорологичните елементи в локалните редовни и специални сведения и в сведенията METAR/SPECI при повреда в автоматичната система (при липсващи данни); отпадане на изискването за излъчване   явления в изтекло време при условие, че се излъчват сведения SPECI (след консултация на ГД ГВА с потребителите – уточнението се прави, т.к. се касае само за явления в изтекло време); въвеждане на възможността вместо докладване състояние на морето да се докладва височина на вълната; детайлизирне на явлението „пясъчната/прашна буря“ в информацията SIGMET и AIRMET и специалните сведения от ВС; уточняване на местоположението на опасните явления в SIGMET документацията ; уточнeния, свързани с вулканично изригване и радиоактивни материали в атмосферата; уточнения при изготвянето на полетната документация за прогноза на вятъра и температурата във височина при свръх дълги маршрути ; допълване на данни за вятър и температура на полетни нива (FL) 410 (175 HPA) и геопотенциална височина за FL 270 (350 HPA) и FL 410 (175 HPA) в прогнозите на СЦЗП; изменения и уточнения в прогностичните карти на СЦЗП; добавяне термина“Контролиран район”  в допълнителната разпоредба ; редакционни поправки; добавяне нови таблици, фигури и модели, а именно : използване на индикаторите за промяна в прогнозите за кацане; диапазон на изменение и резолюция на предаваните данни в локалните сведенията; диапазон на изменение и резолюция на предаваните данни в сведенията METAR/SPECI; диапазон и резолюция на предаваните данни в сведенията от ВС; диапазон и резолюция на величините включени в TAF; диапазон и резолюция на предаваните данни в сведенията METAR/SPECI; Фиг.6.1. Карта с фиксирани райони на покритие на прогнозите на СЦЗП – Меркатова проекция; Фиг. 6.2. Карта с фиксирани райони на покритие на прогнозите на СЦЗП – Полярна стереографична проекция (северно полукълбо); Фиг. 6.3. Карта с фиксирани райони на покритие на прогнозите на СЦЗП – Полярна стереографична проекция (южно полукълбо); Шаблон за консултативно съобщение за вулканична пепел.

При изготвянето на проекта на наредба за изменение и допълнение на Наредба № 3 за метеорологичното обслужване на гражданското въздухоплаване е възприет подходът и се предлага да бъдат подменени всички приложения към нея, тъй като се касае основно за заменянето на едни таблици с други, както и за замяната на едни фигури с други – например в приложения № 1, № 2, № 3, № 4

се заменят таблиците, в приложение № 6 се заменят фигурите, и навсякъде в приложенията се прецизират термини, мерни единици (kt), стойности на нива (например за атмосферното налягане) и др.

Проектът на наредбата бе публикуван на електронната страница на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на ГД „ГВА”, както и на портала за обществени консултации, съгласно изискванията на чл. 26, ал. 2 от Закона за нормативните актове.

 

Пълният текст на проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 3 за метеорологичното обслужване на гражданското въздухоплаване, обн., ДВ, бр. 25 от 27.03.2012 г. може да се види в Приложението.

Лице за контакти:

Ралица Пеева - Началник на отдел „Правен“ в Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията,
тел.: 02/937 1078
е-mail: LEGAL@caa.bg

Приложение
 Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 3 за метеорологичното обслужване на гражданското въздухоплаване, обн., ДВ, бр. 25 от 27.03.2012 г. (9.72 MB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed