Вие сте тук

Биография

Министър Николай СъбевНИКОЛАЙ СЪБЕВ

Министър на транспорта и съобщенията

Николай Събев е български предприемач, иноватор и визионер. Експерт е в бизнес моделиране и стратегически анализ.

Създател на логистичната група с марката Еконт.

Професионалният му път в частния сектор стартира през 1993 г., а преди това е заемал поста търговски директор в държавното предприятие „Параходство Българско Речно Плаване“.

Николай Събев е роден през 1960 г. в Русе.

Завършил е с отличен успех Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ - Варна, специалност „Корабоводене за граждански флот“ през 1983 г. Завършва с много добър успех Университета за национално и световно стопанство София, специалност “Икономика и управление на транспорта” през 1990 г.

Завършва множество курсове за следдипломна квалификация. Изучава класически и иновационни научни трудове в областите маркетинг, финанси, комуникации и статистически анализ. В последно време надгражда експертизата си с анализи за блокчейн и други иновативни технологии. 

Събев е съставител на учебника „За капитани близко плаване по р. Дунав“.

Николай Събев е основен дарител в Общинската фондация "Русе - град на свободния дух", финансира реновирането на емблематични за града сгради, финансира програми за образование в страната и в Русе.

Правомощия на министъра на транспорта и съобщенията

Информация относно издаваните от министъра актове в изпълнение на неговите правомощия съгласно правилото на чл. 15, ал. 1, т. 2 от ЗДОИ