Окончателни доклади: 2018

Архив по години:

Около 10:30 ч. на 03.04.2017 г., в резултат на заваръчни работи по десния борд на м/т VF TANKER 7, швартован в пристанището със специално предназначение „ТЕРЕМ – КРЗ Флотски арсенал – Варна“, възниква пожар в пространството между кораба и прилежащия кей. Възпламеняват се изпаренията от намиращия се на водната повърхност разлив, съдържащ нефропродукти. Пожарът бързо се разпространява от носа към кърмата. Приблизително минута след началото на пожара, възниква експлозия в бордови баластен танк № 7 д/б. Пожарът е потушен с помощта на екипажа и брегови средства на противопожарната охрана. Няма пострадали членове на екипажа и работници на завода. Вследствие експлозията, корпусът на кораба в района на баластен танк № 7 д/б е силно деформиран навън. Получени са 3 бр. пробойни под водолинията.

На 05.11.2016 г. в 14:00 ч. пристанищен работник – механизатор е открит в тежко състояние на дъното на трюм № 2 на м/к Santana, в близост до вертикалния трап за слизане в трюма. Непосредствено преди инцидента работникът е видян да слиза по трапа за възобновяване на работа след обедна почивка. Няма пряк очевидец на произшествието, но нараняванията по тялото говорят за падане от голяма височина и удар в металния пайол на трюма. В резултат от получените наранявания, пострадалият почива на път за болницата.

Работникът е бил част от бригада, служители на „БМФ Порт Бургас“ ЕАД, разтоварваща метални профили от кораба.

Заключението на комисията, разследваща много тежкото морско произшествие е, че основна причина за допускането му е неспазването на правилата за безопасност при слизане по вертикалния трап от страна на пострадалия работник.