Окончателни доклади

Архив по години:

На 17.02.2023 г. м/к “LOYGA”, извършва преход/маневра за заставане на кея в пристанище Варна-Запад. В 12:10 ч. корабът се снема от котва на котвена стоянка № 1 за преход към кейово място № 13. В 12:40 ч. на борда на кораба се качва пилот. Корабът се движи към пристанището по Канал № 1. В 12:57 ч. той излиза от фарватера, прави рязък поворот надясно и засяда на 50 м североизточно от буй № 117, в близост до основанието на Аспаруховия мост.

На 14.12.2021 г. в баластен танк № 3, ляв борд на м/к “BELLONA”, по време на ремонтни дейности в кораборемонтен завод МТГ Делфин АД избухва пожар. Пожарът е потушен, но намиращият се в танка работник на фирма “Галера 07“ ЕООД загива.

В 04:13:43 ч. на 20.09.2021 г. моторен кораб „Vera Su“, изпълняващ курс от пристанище Южний, Украйна за Варна, натоварен с 2 837,201 mt Урея, пропуска поворот за включване в Схемата за разделно движение поради заспиване на вахтения помощник – капитан и засяда на българския бряг в района на защитена местност „Яйлата“.

В 22:08 ч. на 14.12.2020 г. главният механик на м/к Mare пада зад борд от кърмовата част на кораба, при опит да прибере мобилния си телефон, оказал се на палубата зад леерното ограждение.

Корабът е напуснал Пристанище ТЕЦ Варна и излиза от Варненското езеро. Падането на механика е забелязано от корабния готвач, който веднага съобщава на капитана, намиращ се на мостика и двамата изтичват на кърмата. Докато капитанът хвърля спасителен пояс във водата и се опитва да определи местоположението на механика, неочаквано готвачът се прехвърля през леерите и скача във водата.

Проведена е операция по търсене и спасяване, при която е открит и спасен механика. Издирването на готвача е продължило, включително с водолази и обходи по брега, но без резултат. Тялото на готвача е открито изплувало на брега около месец по-късно, като установената причина за смъртта е удавяне.

Разследването на произшествието във връзка с безопасността се извърши от комисия от състава на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт, след постигане на съгласие с разследващите органи на държавата на флага – Република Вануату.

Комисията счита, че основната причина, довела до много тежкото произшествие е човешка грешка в действията както на главния механик, така и на моряка-готвач.

На 08.12.2014 г. в 19:33 ч., 43-годишен моряк от кораба Anna M е открит в безпомощно състояние, с тежка травма на главата, на дъното на празния товарен трюм №1, в близост до вертикалния трап за влизане в трюма. Корабът е бил на котва на рейд Варна, в очакване на разрешение за влизане в пристанището. Извършена е медицинска евакуация на пострадалия до брега, където лекар е констатирал смъртта му.

На 03 януари 2008 г., около 02:15 ч., м/к „Ванесса” потъва в Азовско море по време на преход от пристанище Бердянск за пристанище Бургас, при тежки хидрометеорологични условия. Резултатът от произшествието е човешки жертви, загуба на кораба и товара. Към момента няма нанесени щети на околната среда.

На 14.08.2018 г., около 17.30 часа м/к“Карадениз 5“ отплава от пристанище Констанца, Румъния. Към 21.10 часа капитанът на кораба и вахтеният механик от вахта 20-00 ч./главния механик/ се намират в салета, и след известно време се разделят. Около 21.30 ч. на кораба възниква проблем с електрозахранването/блекаут/ и спира главния двигател. Членовете на екипажа чуват приглушен взрив и виждат дим и пламъци, излизащи от входа на машинното отделение/М.О./. По заповед на капитана е задействана стационарната СО2- система за пожарогасене. След потушаване на пожара се установява липсата на главния механик. Същият е открит на най-долната площадка на М.О. в безпомощно състояние и малко по-късно той почива.

Около 13:30 ч. на 09.03.2018 г. възниква пожар в надстройката на м/к „Героите на Севастопол“, по време на прехода му от Черноморск, Украйна до Поти, Грузия. Мястото на пожара е локализирано в кабината на моряк-камериерите. Пожарът бързо се разпространява в съседните кабини и в коридора на същата палуба, довеждайки до силното им задимяване. Подаден е сигнал за общокорабна тревога и екипажът се събира на “Muster station” за борба с пожара. Проверка за наличието установява отсъствието на корабния готвач и единия моряк-камериер. Изпратената разузнавателна група извежда готвача от кабината му на безопасно място. В кабината на моряк-камериерите същата не успява да проникне, поради високата температура и силното задимяване. В 14:05 пожарът е овладян и липсващият моряк-камериер е открит мъртъв в кабината си.

Около 10:30 ч. на 03.04.2017 г., в резултат на заваръчни работи по десния борд на м/т VF TANKER 7, швартован в пристанището със специално предназначение „ТЕРЕМ – КРЗ Флотски арсенал – Варна“, възниква пожар в пространството между кораба и прилежащия кей. Възпламеняват се изпаренията от намиращия се на водната повърхност разлив, съдържащ нефропродукти. Пожарът бързо се разпространява от носа към кърмата. Приблизително минута след началото на пожара, възниква експлозия в бордови баластен танк № 7 д/б. Пожарът е потушен с помощта на екипажа и брегови средства на противопожарната охрана. Няма пострадали членове на екипажа и работници на завода. Вследствие експлозията, корпусът на кораба в района на баластен танк № 7 д/б е силно деформиран навън. Получени са 3 бр. пробойни под водолинията.

На 05.11.2016 г. в 14:00 ч. пристанищен работник – механизатор е открит в тежко състояние на дъното на трюм № 2 на м/к Santana, в близост до вертикалния трап за слизане в трюма. Непосредствено преди инцидента работникът е видян да слиза по трапа за възобновяване на работа след обедна почивка. Няма пряк очевидец на произшествието, но нараняванията по тялото говорят за падане от голяма височина и удар в металния пайол на трюма. В резултат от получените наранявания, пострадалият почива на път за болницата.

Работникът е бил част от бригада, служители на „БМФ Порт Бургас“ ЕАД, разтоварваща метални профили от кораба.

Заключението на комисията, разследваща много тежкото морско произшествие е, че основна причина за допускането му е неспазването на правилата за безопасност при слизане по вертикалния трап от страна на пострадалия работник.