Окончателни доклади: 2019

Архив по години:

На 03 януари 2008 г., около 02:15 ч., м/к „Ванесса” потъва в Азовско море по време на преход от пристанище Бердянск за пристанище Бургас, при тежки хидрометеорологични условия. Резултатът от произшествието е човешки жертви, загуба на кораба и товара. Към момента няма нанесени щети на околната среда.

На 14.08.2018 г., около 17.30 часа м/к“Карадениз 5“ отплава от пристанище Констанца, Румъния. Към 21.10 часа капитанът на кораба и вахтеният механик от вахта 20-00 ч./главния механик/ се намират в салета, и след известно време се разделят. Около 21.30 ч. на кораба възниква проблем с електрозахранването/блекаут/ и спира главния двигател. Членовете на екипажа чуват приглушен взрив и виждат дим и пламъци, излизащи от входа на машинното отделение/М.О./. По заповед на капитана е задействана стационарната СО2- система за пожарогасене. След потушаване на пожара се установява липсата на главния механик. Същият е открит на най-долната площадка на М.О. в безпомощно състояние и малко по-късно той почива.

Около 13:30 ч. на 09.03.2018 г. възниква пожар в надстройката на м/к „Героите на Севастопол“, по време на прехода му от Черноморск, Украйна до Поти, Грузия. Мястото на пожара е локализирано в кабината на моряк-камериерите. Пожарът бързо се разпространява в съседните кабини и в коридора на същата палуба, довеждайки до силното им задимяване. Подаден е сигнал за общокорабна тревога и екипажът се събира на “Muster station” за борба с пожара. Проверка за наличието установява отсъствието на корабния готвач и единия моряк-камериер. Изпратената разузнавателна група извежда готвача от кабината му на безопасно място. В кабината на моряк-камериерите същата не успява да проникне, поради високата температура и силното задимяване. В 14:05 пожарът е овладян и липсващият моряк-камериер е открит мъртъв в кабината си.